Μακροζωία: Ξεχάστε τα συμπληρώματα - 3 καθημερινές συνήθειες βοηθούν στην αντιγήρανση

Δεν υπάρχει καμία απόλυτη συνταγή για την αντιμετώπιση της γήρανσης, κανένα συμπλήρωμα που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλό για όλους ώστε να παραμείνουν υγιείς και να πετύχουν την πολυπόθητη μακροζωία.

Σε ένα πρώτο στο είδος του ανεξάρτητο, ακαδημαϊκό συνέδριο στη Σιγκαπούρη την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίοι ερευνητές της γήρανσης συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν ποια συμπληρώματα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για την ενίσχυση της μακροζωίας.

Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία συμπληρωμάτων είναι μια ανθηρή επιχείρηση, περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως -με τα συμπληρώματα μακροζωίας να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή– υπήρξε ευρεία αναγνώριση ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποια συμπληρώματα βοηθούν τους ανθρώπους να γερνούν καλύτερα. Μερικές από τις πρώτες αυστηρές και ανεξάρτητες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές συμπληρωμάτων μακροζωίας μόλις ξεκινούν.

Προς το παρόν, οι πιο συγκεκριμένοι και αποδεδειγμένοι τομείς της επιστήμης γύρω από τη μακροζωία παραμένουν οι προσεγγίσεις φυσικής κατάστασης, διατροφής και τρόπου ζωής, τις οποίες οι λάτρεις της μακροζωίας παρακολουθούν όλο και περισσότερο, χρησιμοποιώντας μετρητές φυσικής κατάστασης.

Τα 3 πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για υγιή γήρανση και μακροζωία αυτή τη στιγμή

Κάντε προπόνηση με αντιστάσεις
Αντιμετωπίστε το φαγητό σας σαν συνταγή γιατρού
Βρείτε το πρόγραμμα του ύπνου σας

1. Κάντε λίγη προπόνηση με αντιστάσεις

«Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι να κινείστε. Η σωματική δραστηριότητα είναι απλά πολύ καλή για τη ζωή σας», είπε ο Δρ. Andrea Maier, κορυφαίος ερευνητής υγιούς γήρανσης και συμπληρωμάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 72.000 ενήλικες με μετρητές φυσικής κατάστασης και διαπίστωσαν ότι οτιδήποτε περισσότερο από 2.200 βήματα την ημέρα συσχετίστηκε με λιγότερους θανάτους και καρδιαγγειακά προβλήματα (αν και τα 9.000 βήματα, αν μπορείτε, είναι ακόμα καλύτερα).

Αλλά είναι επίσης σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στη διατήρηση και τη βελτίωση της δύναμης.

Η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις -που δουλεύουν τους μύες μας- μπορεί να βελτιώσει την οστική μάζα, καθιστώντας λιγότερο πιθανούς τους τραυματισμούς και βοηθώντας στην αντιμετώπιση των επικίνδυνων επιπτώσεων της απώλειας μυών που σχετίζεται με την ηλικία. Η πιο αποτελεσματική μορφή προπόνησης ενδυνάμωσης γίνεται συνήθως με βάρη στο γυμναστήριο, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις χρησιμοποιώντας το σωματικό σας βάρος ή να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα λάστιχο αντίστασης.

Όλη αυτή η άσκηση προκαλεί μια πλημμύρα διαφορετικών χημικών αντιδράσεων στο σώμα, βοηθώντας τη λειτουργία των κυττάρων και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό, μεταξύ άλλων σημαντικών διαδικασιών. Σκεφτείτε λοιπόν να κάνετε squats ή εκτάσεις τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα, καθώς και έλξεις και βάρη.

2. Αντιμετωπίστε το φαγητό σας σαν συνταγή γιατρού

Το άλλο βασικό συστατικό της μακροζωίας στον τρόπο ζωής μας είναι η διατροφή. Η κατανάλωση των σωστών μερίδων υγιεινών τροφών, μέρα με τη μέρα, έχει καθοριστικό αντίκτυπο στο πόσο καιρό ζούμε.

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στα φασόλια και άλλα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα ή η βρώμη, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Όλα αυτά τα φυτικά τρόφιμα έχουν φυσικές ενώσεις που βοηθούν το σώμα μας να συνεχίσει να λειτουργεί καλά σε μεγάλη ηλικία.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, οι ειδικοί προτείνουν να πίνετε λίγο καφέ, να αντικαταστήσετε μερικά κρεατοφαγικά γεύματα με φασόλια ή να καταναλώνετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα.

3. Βρείτε το πρόγραμμα ύπνου σας

Ο τακτικός επαρκής ύπνος υψηλής ποιότητας είναι επίσης σημαντικός για τη μακροζωία μας. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το να μπορείς να πέσεις και να κοιμηθείς χωρίς διακοπή, ιδανικά για περίπου επτά ή οκτώ ώρες τη νύχτα και μετά να ξυπνάς νιώθοντας καλά και ξεκούραστος, είναι απαραίτητο. Αλλά πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από το πόσες ώρες κοιμάστε.

Ενώ κοιμόμαστε, οι αναμνήσεις επεξεργάζονται, ο εγκέφαλος λούζεται με υγρά που καθαρίζουν τις τοξίνες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επισκευάζει το σώμα από την τακτική φθορά και οι μύες και οι ιστοί μας έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να απελευθερώσουν ωφέλιμες ορμόνες. Πολλοί ερευνητές μακροζωίας παρακολουθούν τα δικά τους πρότυπα ύπνου χρησιμοποιώντας μια συσκευή όπως ένα έξυπνο ρολόι, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να επιβραδύνουν και να ξεκουραστούν λίγο περισσότερο.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ