"Με τους Μηχανικούς, για τους Μηχανικούς και την Κοινωνία"

Του Βαγγέλη Καραχάλιου*

Η υποψηφιότητά μας ως Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας στις εκλογές της 19ης Μαΐου για το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, έρχεται ως συνέχεια μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης διαδρομής, στο πλαίσιο της οποίας αναβαθμίστηκε η θέση του ΤΕΕ ως επιστημονικού Φορέα με τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε αναπτυξιακή, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση στην περιοχή μας και ως ισάξιου συνομιλητή σε κάθε διαβούλευση.

Έχοντας αποδείξει στην πράξη τη δυνατότητα της σύνθεσης και της συνεργασίας ως προϋπόθεση για την ενότητα του κλάδου και την ανάπτυξη δυναμικής βασισμένης στον δημιουργικό διάλογο και την από κοινού διεκδίκηση, μπαίνουμε πλέον σε μια περίοδο έντονα δημιουργική και γεμάτη προκλήσεις, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενδυνάμωση του ρόλου του μηχανικού και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Τέθηκα επικεφαλής αυτής της προσπάθειας έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του αγώνα για να οδηγήσουμε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στη νέα εποχή αλλά και της στόχευσης να φέρουμε τον τεχνικό κόσμο στην πρώτη γραμμή, πρωταγωνιστή στη διαδικασία ανάπτυξης.

Για μένα η συνεργασία είναι πριν απ’ όλα γνώμονας για κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια που αφορά το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

Πεποίθησή μου είναι ότι γνώση δεν έχει καμία αξία αν δεν μοιράζεται, αν δεν εφαρμόζεται και αν δεν κινητοποιεί δυνάμεις στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που έχει στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση των όρων ζωής και των συνθηκών εργασίας.

Θέλουμε το ΤΕΕ να γίνει ο καθημερινός σύμμαχος του Μηχανικού αλλά και σύμμαχος του πολίτη.

Στόχος μου είναι η δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε η επιβίωση του κλάδου του μηχανικού να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας.

Θα παλέψουμε για:

  • Ασφάλεια στους χώρους εργασίας και ασφαλείς κατασκευές.
  • βελτίωση της δουλειάς του μηχανικού σε όλα τα επίπεδα.
  • διασύνδεση των μηχανικών  με τη πηγή της έρευνας και της καινοτομίας.
  •  θωράκιση των μηχανικών με εκπαίδευση και κατάρτιση γύρω από τις νέες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη που είναι η νέα μεγάλη πρόκληση- Ενεργοποιούμε τον θεσμό του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ.
  •  νομική και συμβουλευτική υποστήριξη των μηχανικών. Για αυτό το σκοπό δημιουργούμε άμεσα τμήμα Νομικής Υποστήριξης και Help Desk για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
  • Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών μας.
  • Εργασία για όλους. Δημιουργούμε Συμβουλευτική Υπηρεσία για εύρεση εργασίας, εστιασμένη στους νέους συναδέλφους.
  • Δίκαιες αμοιβές για όλους- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών.
  • Επιστροφή των νέων μηχανικών στη χώρα μας ώστε να μπει τέλος στο φαινόμενο του brain drain.
  • Δημιουργία του «Δυτική Ελλάδα 2040», του οργάνου διαλόγου και  παρακολούθησης ζητημάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των Φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι το ΤΕΕ  οφείλει να ενισχύσει τον ουσιαστικό ρόλο του και την πολυδιάστατη συμβολή του στο αναπτυξιακό άλμα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλώ τους μηχανικούς να δώσουν το παρών σε αυτή τη μάχη και να συστρατευτούν  μαζί μας για να αλλάξουμε το τοπίο στο χώρο της εργασίας μας, αλλά και στον τόπο μας,  μακριά από παρωπίδες και από προσπάθειες αντιμετώπισης του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ως κομματικού λάφυρου.

Είμαστε εδώ με τους Μηχανικούς, για τους Μηχανικούς.

*Βαγγέλης Καραχάλιος Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας»

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ