Πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μην κλέβει φαγητό

Αν ένα από τα πράγματα που σας εκνευρίζουν στη γάτα σας είναι το ότι κλέβει φαγητό είτε από το πιάτο σας είτε από το τραπέζι είτε από τους πάγκους, είτε από διάφορα άλλα μέρη του σπιτιού, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι κηδεμόνες γατών- αλλά και σκύλων- νευριάζουν με αυτή τη συμπεριφορά και κάνουν τα πάντα για να τη σταματήσουν. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούμε την κατάλληλη μέθοδο, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη συμπεριφορά να επαναλαμβάνεται.

Και όμως υπάρχει τρόπος, για αυτό μην απελπίζεστε. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη λιχούδα γάτα σας να μην κλέβει τροφή χρησιμοποιώντας σταθερούς και ήπιους τρόπους πειθαρχίας ώστε να μένει μακριά από το μέρος που βρίσκεται το φαγητό. Το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε συγκεκριμένους χρόνους ταΐσματος και να παραμείνετε συνεπείς.

Να ξέρετε ότι όλο αυτό θέλει επιμονή, υπομονή και χρόνο. Δεν μαθαίνει κανένα ζώο με την πρώτη φορά. Πόσο μάλιστα οι γάτες. Η εκπαίδευσή τους μπορεί συχνά να είναι ένα δύσκολο έργο καθώς είναι γνωστές για την αγάπη τους για το φαγητό αλλά και την ικανότητά τους να το πάρουν με πονηρό τρόπο χωρίς να το πάρετε χαμπάρι. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Ναι, η εκπαίδευση μιας γάτας να μην κλέβει φαγητό, όπως είπαμε πιο πάνω, μπορεί να χρειάζεται συχνά μεγάλη προσπάθεια, αλλά αυτό που προέχει είναι η κατανόηση από μέρους σας της ρίζας αυτής της συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό λοιπόν να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας τρώει την κατάλληλη για εκείνη τροφή και τις σωστές μερίδες ώστε αυτός να είναι ένας λόγος για να αποθαρρύνεται αυτή η συμπεριφορά της.

Η συνεπής εκπαίδευση παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη αυτής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Η χρήση τεχνικών θετικής- και μόνο- ενίσχυσης, όπως η επιβράβευσή της για αυτή την καλή συμπεριφορά, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία. Η τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε φόβο και άγχος για αυτό την αποφεύγουμε. Δεν βγάζει άλλωστε πουθενά.

Φυσικά η αντιμετώπιση της συνήθειας της κλοπής τροφής μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στην υγεία αλλά και τη συμπεριφορά της γάτας σας.

Ποια είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε

Πρώτα από όλα βρείτε χώρους αποθήκευσης των τροφών στο σπίτι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μην κλέβει τροφή. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα αποθηκεύονται σωστά σε ντουλάπια ή ψυγεία, μακριά από αυτή. Κρατήστε τους πάγκους καθαρούς από οποιοδήποτε φαγητό και καθαρίστε με συνέπεια τυχόν ψίχουλα ώστε να μην αποτελούν πειρασμό για εκείνη.

Οι προγραμματισμένοι χρόνοι ταΐσματος, όπως αναφέραμε, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση των διατροφικών συνηθειών της γάτας. Το συνεχές τάισμα πρέπει να αποφεύγεται. Το να της δίνετε τα γεύματά της σε καθορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δημιουργήσει μια ρουτίνα, αποτρέποντάς την από το να αναζητήσει τροφή αλλού.

Η μετάβαση από το άναρχο τάισμα σε ένα δομημένο πρόγραμμα θα χρειαστεί υπομονή από μέρους σας, αλλά θα έχει αποτέλεσμα.

Ένα επίσης πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε πράγματα πάνω στους πάγκους που θα αποθαρρύνουν τη γατούλα σας από το να κλέβει τροφή από εκεί, όπως αλουμονόχαρτο, φέτες λεμόνι και άλλα.

Τέλος αν δεν γνωρίζετε τις λεγόμενες τεχνικές ανακατεύθυνσης, μάθετε για αυτές και θα δείτε πόσο θα σας βοηθήσουν. Τι να κάνετε; Όταν η γάτα σας πάει να κλέψει φαγητό από κάπου και εσείς την εντοπίσετε, αποσπάστε της την προσοχή με κάτι άλλο. Αλλά θα μιλήσουμε αναλυτικά πιο κάτω για αυτά.

Πώς θα γίνει η σωστή εκπαίδευση

Η εκπαίδευση της γάτας σας να μην κλέβει τροφή απαιτεί έναν συνδυασμό θετικής ενίσχυσης και εκπαίδευσης με βάση τις ανταμοιβές. Ξεκινήστε δίνοντας στη γάτα σας λιχουδιές μόνο όταν δείχνει καλή συμπεριφορά και υπακούει σε αυτό που της λέτε. Φροντίστε επίσης να την επαινέσετε με όλους τους δυνατούς τρόπους, όπως χάδια, αγκαλιές, γλυκές κουβέντες.

Η δημιουργία από την άλλη σαφών ορίων παίζει κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση. Μάθετέ τη τα όριά της. Αποθαρρύνετε συνεχώς την κλοπή λέγοντας με σταθερή και αποφασισμένη φωνή «όχι» κάθε φορά που συμβαίνει η πράξη και ανακατευθύνετε, όπως αναφέραμε πιο πάνω, την προσοχή της μακριά από την τροφή. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε ποτέ φαγητό χωρίς επίβλεψη, κάτι που θα μπορούσε να είναι δελεαστικό για εκείνη. Γιατί ο πειρασμός είναι μεγάλος.

Τέλος, καλό θα ήταν να υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες ώστε η γάτα σας να διασκεδάζει για να μην ασχολείται με το κλέψιμο του φαγητού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια ή παζλ με λιχουδιές που διεγείρουν το μυαλό της και στρέφουν αλλού την προσοχή της, μακριά δηλαδή από την αναζήτηση της τροφής.

Τακτικός έλεγχος και παρατήρηση

Η διατήρηση συνεπούς εκπαίδευσης και παρατήρησης των αποτελεσμάτων παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή της κλοπής τροφής από τη γάτα σας. Είναι σημαντικό, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όχι μόνο να αναγνωρίσετε την καλή συμπεριφορά με ανταμοιβές, που σημαίνει λιχουδιές και άλλα, αλλά και να εντοπίσετε σημάδια που υποδηλώνουν την ανάγκη προσαρμογής της στρατηγικής σας. Η προσαρμογή τεχνικών με βάση τις αντιδράσεις αλλά και το χαρακτήρα της γάτας σας θα σας βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα το στόχο σας.

Και αυτό γιατί η συμπεριφορά κλοπής τροφίμων μπορεί να επανεμφανιστεί. Από εσάς λοιπόν απαιτείται μια ήρεμη και αποφασιστική αντίδραση. Θα ξανακάνετε κάποια βήματα αρχίζοντας με το να δείξετε στο ζώο σας ποια είναι τα όρια. Το να μάθει τα όριά της είναι πολύ βασικό για τη μετέπειτα εκπαίδευσή της. Η συνέπεια χωρίς φυσικά επιθετικότητα είναι το κλειδί για να δείξετε στη γάτα σας ότι η κλοπή τροφίμων είναι πάντα μη επιθυμητή.

Αν τώρα δεν μπορέσετε να φτάσετε στο στόχο σας, καλό θα ήταν να βοηθηθείτε από κάποιον ειδικό. Οι συμβουλές ενός ειδικού έχουν πάντα σημασία σε ό,τι και να κάνετε.

Γιατί η γάτα μου συνεχίζει να κλέβει τροφή;

Η γάτα σας μπορεί να συνεχίζει να κλέβει την τροφή σας λόγω πείνας, λόγω περιέργειας ή λόγω του ότι προτιμάει τη γεύση και τη μυρωδιά του γεύματός σας από το δικό της. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η διατροφή της είναι η κατάλληλη και παρακολουθήστε τις διατροφικές της συνήθειες για να αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά. Αν χρειαστεί, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ώστε να αλλάξετε την τροφή της σε άλλη που θα τη θέλει περισσότερο και θα έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να κλέβει την τροφή των άλλων γατών;

Η λύση είναι να ταΐζετε τις γάτες σας ξεχωριστά ώστε να αποφύγετε την κλοπή. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά δωμάτια ή χρονομετρημένες ταΐστρες για να διαχειριστείτε τους χρόνους φαγητού τους. Η συνέπεια του χρόνου των γευμάτων και η επίβλεψη όταν τρώνε μπορεί επίσης να αποθαρρύνουν την ανεπιθύμητη αυτή συμπεριφορά της κλοπής.

Συμπέρασμα

Η εκπαίδευση της γάτας σας ώστε να αντιστέκεται στο να κλέψει φαγητό μπορεί να είναι κάτι εύκολο, αλλά μπορεί να είναι και σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολο. Η συνέπεια, η υπομονή και η χρήση των σωστών στρατηγικών είναι το κλειδί. Χρησιμοποιήστε αποτρεπτικούς παράγοντες, ενισχύστε την καλή συμπεριφορά και κρατήστε τους πειρασμούς μακριά της. Θυμηθείτε, η κατανόηση των συνηθειών της γάτας σας ανοίγει το δρόμο για την επιτυχία.

https://www.topetmou.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ