Ναρκοληψία στους σκύλους: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την άγνωστη πάθηση

Υιοθετήσατε ένα σκυλάκι. Κάποια μέρα ξαφνικά εκεί που τρέχει στο πάρκο, πέφτει κάτω και λιποθυμάει. Αυτό που εσείς έχετε εκείνη τη στιγμή πρώτα από όλα να κάνετε είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Και να πάτε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.

Το να πέσει ξαφνικά ο σκύλος σας κάτω μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Ένα από αυτά, όσο και αν σας φανεί απίστευτο, μπορεί να έχει αιτία τη ναρκοληψία. Ναι, μπορεί ο σκύλος σας να έχει ναρκοληψία.

Τη ναρκοληψία τη γνωρίζουμε σαν ανθρώπινη πάθηση. Πρόκειται για χρόνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Ναρκοληψία όμως μπορεί να έχουν και οι σκύλοι.

Ναρκοληψία στον σκύλο

Η ναρκοληψία, όπως είπαμε, είναι μια ασθένεια του νευρικού συστήματος. Συνήθως προσβάλλει νεαρά σκυλιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σκύλους. Αυτή η ασθένεια κάνει τον σκύλο σας να καταρρεύσει και να χάσει την κίνησή του ξαφνικά. Ακόμα και αν είναι ενεργός, θα πέσει στην κυριολεξία για ύπνο. Και συνήθως θα ξυπνήσει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές εκείνος παίζει ή τρώει.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να ξέρετε είναι το ότι ενώ φαίνεται πολύ τρομακτικό, δεν πρόκειται για θανατηφόρο νόσημα. Μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει προβλήματα με τις καθημερινές δραστηριότητες στη ζωή του.

Η ναρκοληψία θεωρείται κληρονομική πάθηση και συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία. Είναι μάλιστα συνηθισμένη στα σκυλιά, ράτσας Ντόμπερμαν Πίντσερ. Τα σκυλιά αυτά έχουν μια ειδική μορφή ναρκοληψίας που σχετίζεται με έναν χημικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται υποκρετίνη.

Σημάδια της ναρκοληψίας στους σκύλους

Εάν ο σκύλος σας έχει ναρκοληψία, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ότι ξαφνικά λιποθυμά. Θα δείτε επίσης καταπληξία. Η καταπληξία είναι μια ξαφνική απώλεια της μυϊκής λειτουργίας λόγω φαγητού, παιχνιδιού ή ακραίου ενθουσιασμού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να διαρκέσει και μερικά λεπτά. Τα συνήθη σημάδια που θα δείτε αν ο σκύλος σας έχει ναρκοληψία είναι:

-Ξαφνική κατάρρευση χωρίς καμία προειδοποίηση

-Απώλεια συνείδησης

-Ξαφνική παράλυση του κεφαλιού, των άκρων και όλου του σώματος

-Κίνηση των ματιών, μυϊκές συσπάσεις και κλαψούρισμα που διαρκούν έως και αρκετά λεπτά

Πώς διαγιγνώσκεται η ναρκοληψία στους σκύλους

Εάν ο σκύλος σας καταρρεύσει ξαφνικά ή αν νομίζετε ότι έχει ναρκοληψία, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Πολλές φορές, αυτή η ασθένεια μπορεί εύκολα να διαγνωστεί και να εντοπιστεί σχεδόν αποκλειστικά με βάση τα συμπτώματα και τη φυσική εξέταση και μόνο. Πολλές φορές, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να θελήσει να κάνει και άλλες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι:

-Χημικό προφίλ αίματος: Αυτό θα ελέγξει τη λειτουργία των οργάνων του σκύλου σας και θα βεβαιωθεί ότι το ήπαρ και τα νεφρά λειτουργούν σωστά. Θα ελέγξει επίσης τα επίπεδα πρωτεϊνών και το σάκχαρο στο αίμα του καθώς όλα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξαφνική κατάρρευση.

-Πλήρης γενική αίματος, όπου θα ελεγχθούν τα επίπεδα αίματος του σκύλου σας και θα βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αναιμικός και ανεπαρκώς ενυδατωμένος.

-Ανάλυση ούρων: Αυτό θα βεβαιώσει ότι ο σκύλος σας δεν έχει λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και θα δώσει κάποια ένδειξη για το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.

-Έλεγχος ηλεκτρολυτών: Αυτό θα βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών που προκαλούν λιποθυμία του σκύλου σας.

Συνήθως, αυτές οι πολλαπλές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να καθορίσει αν τα προβλήματα οφείλονται πραγματικά σε ναρκοληψία ή σε κάτι άλλο. Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να προσδιορίσει την ακριβή αιτία των συμπτωμάτων του σκύλου σας.

Πώς να θεραπεύσετε τη ναρκοληψία σε σκύλους

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία της ναρκοληψίας, μελετώντας τα σημάδια και τα συμπτώματα του ζώου σας, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πότε πρόκειται να του συμβεί μια ναρκοληπτική κρίση. Εάν παρατηρήσετε ότι αυτά τα επεισόδια πρόκειται να συμβούν, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας άμεσα ώστε να είναι ασφαλής και να μην κινδυνέψει. Μείνετε κοντά του και βοηθήστε τον να παραμείνει ήρεμος. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις μόνο ο κτηνίατρός σας, γνωρίζοντας τον σκύλο σας, είναι σε θέση να σας δώσει σαφείς συμβουλές, τις οποίες φυσικά και θα ακολουθήσετε.

Μπορεί ένας σκύλος να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ναρκοληψία;

Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή ακόμη και αν έχουν ναρκοληψία. Εσείς από την πλευρά σας προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν στρεσογόνα γεγονότα και προσπαθήστε να κρατάτε τον σκύλο σας ήρεμο ανά πάσα στιγμή.

Ενώ ένα ναρκοληπτικό επεισόδιο μπορεί να είναι τρομακτικό, η ασθένεια αυτή είναι σπάνια θανατηφόρα και καθόλου επώδυνη. Τα περισσότερα σκυλιά θα καταρρεύσουν ξαφνικά και, μετά από λίγα λεπτά, θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλες ασθένειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, που μπορούν να έχουν τα ίδια σημάδια. Για αυτό το καλύτερο είναι, όπως είπαμε, ο κτηνίατρός σας να εξετάσει τον σκύλο σας αμέσως μόλις συμβεί αυτό για πρώτη φορά ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο.

Ο κτηνίατρός σας επίσης μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσουν αυτά τα επεισόδια. Ακολουθώντας τις συμβουλές του μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή. Το παν σε όλες τις περιπτώσεις είναι η σωστή αντιμετώπιση.

https://www.topetmou.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ