Γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν εγκαταλείψει τα ψηλοτάκουνα μετά την πανδημία;

Εδώ και αρκετό καιρό έχω αποκλειστική σχέση με τα φλατ παπούτσια! Θυμάμαι που κάποτε η Βικτόρια Μπέκαμ δήλωσε ότι «δεν μπορώ να συγκεντρωθώ φορώντας φλατ παπούτσια», όμως στη δική μου περίπτωση, όπως και αρκετών άλλων γυναικών, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σίγουρα τα παπούτσια χωρίς (ή με χαμηλό) τακούνι είναι η κατεξοχήν επιλογή για τις πολυάσχολες ημέρες (σχεδόν όλη την εβδομάδα δηλαδή), αλλά ποιος θα περίμενε την επικράτησή τους ακόμη και στις πιο επίσημες ή βραδινές εμφανίσεις μας;

Ο δημιουργός των πιο σέξι τακουνιών, Μανόλο Μπλάνικ, δήλωσε για τα παπούτσια χωρίς τακούνι στην αγγλική έκδοση του περιοδικού Grazia: «Νομίζω ότι οι γυναίκες στρέφονται στα φλατ παπούτσια σήμερα γιατί είναι πρακτικά, ενώ μπορεί εξίσου να είναι και κομψά. Τα τακούνια θα είναι πάντα υπέροχα, μα γιατί να μην μπορούμε να έχουμε και τα δύο; Είναι αναγκαιότητα να υπάρχουν εξίσου φλατ παπούτσια και ψηλοτάκουνα. Και παρόλο που οι πελάτισσές μου με έχουν συνδέσει με τις ψηλές γόβες με την κόκκινη σόλα, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου πάντα σχεδίαζα φλατ παπούτσια, ειδικά σε εκείνες τις περιόδους που η τάση ήταν αντίστροφη, δηλαδή υπέρ ψηλοτάκουνου παπουτσιού, όπως συνέβαινε τις δεκαετίες του 1970, του 1990, αλλά και σήμερα».

Συμπληρωματικά ανέφερε: «Αν κοιτάξετε πίσω στα look της Οντρεϊ Χέπμπορν και της Μπριζίτ Μπαρντό οι οποίες ήταν από τις πρώτες που φόρεσαν μπαλαρίνες τη δεκαετία του 1950, τις συνδύασαν με κάπρι παντελόνια αλλά και τζιν, σεταρίσματα πολύ πρωτοποριακά για την εποχή εκείνη. Ολα έχουν να κάνουν βέβαια με τις αναλογίες και τον τρόπο που περπατάς».

Οι μπαλαρίνες δεν είναι το μόνο παπούτσι στην κατηγορία των φλατ με τα οποία έχει ασχοληθεί ο Μανόλο Μπλάνικ, αφού πριν από σχεδόν από δύο χρόνια δημιούργησε μια sold-out συλλογή από σανδάλια σε συνεργασία με τη star εταιρεία ανατομικών υποδημάτων Birkenstock.

Επίσημο ένδυμα
Τις τελευταίες σεζόν η μοντέρνα ενδυματολογική προσέγγιση που ανέδειξε την balletcore αισθητική και το «έξυπνο», λειτουργικό καθημερινό dresscode εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι μπαλαρίνες είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, είτε πρόκειται για μια πιστή εκδοχή των σατέν πουέντ (βλ. Miu Miu) είτε για πιο περίτεχνα σχέδια με στρας (βλ Alaïa). Επιπλέον, υπάρχουν και φλατ δημιουργίες που εναρμονίζονται περισσότερο με την πολυσυζητημένη τάση της «ήσυχης πολυτέλειας», όπως οι κομψές Mary-Jane μπαλαρίνες με τα σχέδια των οίκων The Row, Bally, αλλά και η Mary-Jane εκδοχή των θρυλικών tabi του οίκου Maison Margiela να προπορεύεται με διαφορά. Αντίστοιχη επιρροή έχει αυτή την περίοδο και το διχτυωτό ύφασμα στα φλατ παπούτσια, το οποίο έγινε viral σε πασαρέλες και streetstyle εμφανίσεις, με τα it-girls να δίνουν ξεκάθαρα την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε αυτές του οίκου Alaïa, οι οποίες από τότε που εμφανίστηκαν, το 2021, είναι σταθερά στα πιο περιζήτητα σχέδια και διαρκώς sold-out σχεδόν σε όλα τα online και φυσικά καταστήματα.

Οι buyers της online πλατφόρμας αγορών Net-A-Porter αναφέρουν ότι οι πωλήσεις των φλατ παπουτσιών αυξάνονται σχεδόν κατά 20% από έτος σε έτος, αύξηση που προκύπτει κυρίως από τα σχέδια που βρίσκονται συνεχώς σε λίστες αναμονής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μπαλαρίνες των οίκων Miu Miu, Alaïa, Valentino και Khaite.

Για τη σεζόν Ανοιξη/Καλοκαίρι 2024 οι σχεδιαστές συνέχισαν να δείχνουν τον ενθουσιασμό τους για τα παπούτσια χωρίς τακούνι, όπως φαίνεται μεταξύ άλλων στους οίκους Dior, Giambattista Valli και Roger Vivier. Στο γραφείο έχουμε εγκωμιάσει αρκετές φορές τις Mary Jane μπαλαρίνες του οίκου Chanel σε λευκό χρώμα που παρουσίασε αυτή τη σεζόν.

Τα φλατ παπούτσια όχι μόνο είναι πιο άνετα, αλλά παράλληλα γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ επίσημης και καθημερινής κομψότητας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη λοιπόν που οι οίκοι Valentino και Armani συνδύασαν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές τουαλέτες με μπαλαρίνες ή άλλα φλατ παπούτσια όπως slingback γόβες. Σύμφωνα με τους σύγχρονους, πιο χαλαρούς ενδυματολογικούς κώδικες, ακόμα και το ανανεωμένο εγχειρίδιο του Black Τie δεν προσδιορίζει πόσο ψηλά πρέπει να βρισκόμαστε από το έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να φοράμε παπούτσια χωρίς τακούνι όποτε και όπου εμείς θέλουμε. Πόσο απελευθερωτικό να μπορείς να φοράς ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά δίχως να χρειάζεται να ανησυχείς για τους κανόνες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ