Με ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές, για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Της Έλενας Κουντουρά Eυρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου είναι ορόσημο. Θα είναι μία σκληρή αναμέτρηση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών τα επόμενα χρόνια. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν αν θα επικρατήσουν προοδευτικές δυνάμεις με πολιτικές που έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή εκείνες τις συντηρητικές δυνάμεις που κρατούν πίσω την κοινωνία.

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών που κορυφώθηκε το 2023 είχε αντίκτυπο στο κόστος ζωής στην Ευρώπη, χτύπησε όμως την Ελλάδα ακόμη πιο σκληρά. Ενώ στην Ευρώπη, οι τιμές στην ενέργεια και στα βασικά είδη έχουν ήδη ομαλοποιηθεί και έχουν παρθεί μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις,   η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην Ελλάδα επιμένει και αιτία είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Είμαστε σήμερα στην 24η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη.

Πρωταθλητές στο κόστος στέγασης, με πάνω από το 40% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού να καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού.

Το  45,5% των πολιτών  ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 9,2%.

Σε τρία μόλις χρόνια (2021-2023), η  αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ξεπερνά το 30% στην Ελλάδα και πλέον συγκαταλεγόμαστε στις  10 χώρες του κόσμου με τον υψηλότερο πραγματικό πληθωρισμό τροφίμων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την ίδια ώρα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο 5ος  χαμηλότερος στην ΕΕ, μόλις 16.661 το 2022, όταν στο Βέλγιο ήταν πάνω από 52.000 ευρώ.

Οι Έλληνες έχουν έως τρεις φορές χαμηλότερους μισθούς αλλά πληρώνουν έως και τρεις φορές ακριβότερα τα προϊόντα και επιβαρύνονται ετησίως με 5 δισ. ευρώ περισσότερους έμμεσους φόρους, που η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει.  Στην Ελλάδα πληρώνουμε τα καύσιμα ακριβότερα από ότι στην Κύπρο που  προμηθεύεται τα καύσιμα από εμάς, επειδή η Κύπρος έγκαιρα μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΦΠΑ. 

Η απόγνωση των πολιτών για την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής καταγράφεται πλέον σε όλες τις έρευνες. Το  96,1%  των πολιτών απαντά ότι η ακρίβεια τους απασχολεί πολύ και αρκετά, και σχεδόν 1 στους2 πολίτες  δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει δαπάνες που καλύπτουν βασικές ανάγκες σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.Το  60% θεωρεί ότι η βασική αιτία για την ακρίβεια είναι η κυβερνητική πολιτική.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε στα κράτη-μέλη της ΕΕ ως στήριξη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους ώστε να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα χρέη και δάνεια. Η  ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κατευθύνει τα χρήματα αυτά επιλεκτικά σε λίγους και ισχυρούς. Επιπλέον αρνήθηκε τη συγκρότηση  διακομματικής επιτροπής ελέγχου για το πού και πώς αξιοποιούνται αυτοί οι πόροι, όταν σε πολλά άλλα κράτη-μέλη λειτουργούν ήδη αντίστοιχες επιτροπές για λόγους διαφάνειας.

Σε αυτό το αδιέξοδο για τη χώρα, η μόνη ισχυρή εναλλακτική λύση και ελπίδα  είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές μαζί με τα στελέχη και τα μέλη μας είμαστε δίπλα στην κοινωνία για την κοινωνία.

Παρουσιάσαμε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα  για την άμεση καταστολή της ακρίβειας, με τη  φορολόγηση των υπερκερδών και τη  δραστική μείωση των έμμεσων φόρων, και για ένα δίκαιο, βιώσιμο και σταθερό για μία 10ετία φορολογικό σύστημα, που φέρνει φοροελαφρύνσεις στα εισοδήματα του 90% των πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο αγώνας μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας: την πράσινη και ψηφιακή μετάβασηπου πρέπει να είναι πάνω από όλα κοινωνικά δίκαιη, την ενεργειακή κρίση, το οξύ στεγαστικό ζήτημα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτά  πρέπει να λυθούν με  ανθρωποκεντρικές πολιτικές.

Επιδιώκουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη στους μισθούς και το κόστος ζωής.

Να μειωθεί ο πληθωρισμός,  η ακρίβεια στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα βασικά είδη, να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια.

Να μπορούν οι επαγγελματίες,  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μαγαζιά της γειτονιάς μας,  να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Να έχουμε  ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια,  δημόσια υγεία για όλους, προσιτές οικονομικά και πάνω από όλα ασφαλείς μεταφορές.

Να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση και την κλιματική κρίση. 

Όλες οι περιφέρειες της χώρας μας, που σήμερα βιώνουν ανισότητες και αποκλεισμό, να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Και φυσικά να προστατεύσουμε την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι η θεμελιώδης βάση της Δημοκρατίας και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους,ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να είναι μία ισχυρή προοδευτική δύναμη που θα αγωνιστεί για  μία δυνατή Ελλάδα σε μία Δημοκρατική, Δίκαιη και Κοινωνική Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ