Η ….ικανοποίηση του Υπουργού Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, εμφανίστηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και σε δηλώσεις του, εξέφρασε εικόνα ικανοποίησης, που ασφαλώς ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στην πραγματικότητα. 

Η επίσκεψή του στα υπολοιπα νοσοκομεία της Πάτρας ήταν τυπική.

Με τις ελλείψεις και την υποστελέχωση στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα  Υγείας της περιοχής, τα οποία είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα, με την  κυβέρνηση να λειτουργεί απογευματινά χειρουργεία με το ίδιο προσωπικό, αλλά με τον ασθενή να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη και τον εργαζόμενο να καταρρέει από την κούραση και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Tα απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα την προσεχή εβδομάδα και στην περιοχή μας, βάζουν ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενώ κυβέρνηση και υπουργός αναγνωρίζουν ότι στη χώρα μας έχουμε από τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ορίζουν ότι οι πολίτες θα καταβάλουν από την τσέπη τους 300 ευρώ ως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο. Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αν πραγματικά ήθελαν να επιλυθούν τα μακροχρόνια προβλήματα και να μειωθούν οι λίστες ντροπής, θα έπρεπε να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό, να καλύψουν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, να αυξηθούν οι χειρουργικές αίθουσες και μετά το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει. Φυσικά ο ασθενής δεν θα πρέπει σε ουδεμία περίπτωση να πληρώνει, οι δε ιατροί και το προσωπικό που θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία  να πληρώνονται από το νοσοκομείο, αναλογικά από το εισπραττόμενο ΚΕΝ.

Σε ότι αφορά το νέο νομοσχέδιο με τη δυνατότητα των ιατρών ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο πέραν του τακτικού ωραρίου-εφημεριών-ολοήμερης λειτουργίας (απογευματινά ιατρεία), εκφράζω την πλήρη αντίθεση μου. Είμαι υπέρ  της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αναβάθμιση των απολαβών των ιατρών στον μέσο όρο κατ’ ελάχιστον της Ευρωζώνης καθώς και στην μείωση των φορολογικών συντελεστών απογευματινών ιατρείων και εφημεριών και απαλλαγή αυτών που εκτελούνται εκτός πλαφόν. Ουσιαστικά το Υπουργείο δηλώνει αδυναμία να υλοποιήσει τα ανωτέρω και προτρέπει τους ιατρούς προκειμένου να αυξήσουν τις απολαβές τους στην παράλληλη απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρακτική αυτή προκαλεί:

-Αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ιδιωτών ιατρών και ιατρών ΕΣΥ 

-Δημιουργία ιατρών πολλών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ

-Θέματα εκπαίδευσης προφανώς λόγω έλλειψης χρόνου των νέων ιατρών κυρίως  στα αμιγώς κρατικά νοσοκομεία

Συμπερασματικά:  Οι παθογένειες του συστήματος υγείας και στην Αχαΐα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη που οραματίστηκε και ίδρυσε το ΕΣΥ, η πλήρης ανασυγκρότησή του αποτελεί βασικό μέλημά μας.

Το ίδιο ισχύει και με τη  διαφύλαξη της καθολικής, ίσης και ΔΩΡΕΑΝ πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της υγείας, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο,  η έννοια του κοινωνικού κράτους αποκτά το πραγματικό και ουσιαστικό νόημά της.

Κατερίνα Γρ. Σολωμού

Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Αν. Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ