Πατρινό Καρναβάλι 2024. Τι είδαμε, τι δεν είδαμε και τι θα έπρεπε να δούμε

Του Βασίλη Αϊβαλή

Άλλο ένα Πατρινό Καρναβάλι έφτασε αισίως στο τέλος του. Η μεγάλη γιορτή ολοκληρώθηκε και πριν ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το Πατρινό Καρναβάλι 2025, οφείλουμε να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε τι έγινε, αλλά και τι δεν έγινε. Μόνο έτσι μπορεί να σχεδιαστεί σωστά (αν θέλουμε) το επόμενο Καρναβάλι και να ανανεωθεί ο θεσμός.

Είδαμε την πόλη να ζει καρναβαλικά σε ρυθμούς που «ενορχήστρωσε» η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ), ο επίσημος φορέας του Δήμου για το Καρναβάλι, αλλά και σε ρυθμούς παράλληλους που άλλοι φορείς, καρναβαλικές συλλογικότητες και πολίτες σχεδίασαν και υλοποίησαν. 

Δεν είδαμε όλοι αυτοί οι ρυθμοί να συντονίζονται μεταξύ τους σαν μια καλοσυντονισμένη ορχήστρα, υπό τον «μαέστρο» (ΚΕΔΗΠ) που θα έπρεπε να διαδραματίζει πολύ βασικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποτελεί χρόνιο ζητούμενο για  το Πατρινό Καρναβάλι.

Είδαμε αφίσες να επιλέγονται μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό με το πρώτο βραβείο να λαμβάνει χρηματικό έπαθλο ύψους 500 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μικρό για ένα τέτοιο θεσμό. Η όλη διαδικασία κάθε άλλο παρά  βοηθάει ώστε να προσελκυστούν υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες και επαγγελματίες του είδους. 

Μάλιστα μια από αυτές τις αφίσες δεν κυκλοφόρησε καν γιατί υπήρξε θέμα με τα πνευματικά της δικαιώματα, γεγονός επίσης αδιανόητο.

Δεν είδαμε όλη αυτή η διαδικασία να γίνεται μήνες νωρίτερα, έτσι ώστε οι αφίσες να μπορούν να αποτελέσουν υλικό προβολής του Καρναβαλιού και προσέλκυσης επισκεπτών.

Είδαμε μια Τελετή Έναρξης με μια δυνατή καλλιτεχνική ομάδα και με πολύ ωραία εικόνα.

Δεν είδαμε όμως να την παρακολουθεί ο πολύς κόσμος που είχε σπεύσει, καθώς το θέαμα εξελισσόταν στο επίπεδο της πλατείας Γεωργίου χωρίς εξοπλισμό αναπαραγωγής για να φαίνεται σε όλη την πλατεία και όχι με παράλληλη τηλεοπτική μετάδοση καναλιού εθνικής εμβέλειας για να διαφημιστεί παντού το καρναβάλι μας.  

Είδαμε μια Τσικνοπέμπτη να έχει δύο εκδηλώσεις, μια της ΚΕΔΗΠ και μια της Καρναβαλικής Ακαδημίας.

Δεν είδαμε να είναι όλος ο καρναβαλικός κόσμος μαζί, όπως είχαν συμβεί στο παρελθόν όταν ΚΕΔΗΠ και καρναβαλιστές συνεργάστηκαν και πρόσφεραν πολύ αξιόλογο θέαμα.

Είδαμε να τιμάται, με την κατασκευή ενός μπάστακα, και με αφορμή τη συμπλήρωση  25 χρόνων από το θάνατό του η μνήμη του Άλκη Στέα, ενός ανθρώπου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και με τις παρελάσεις. 

Δεν είδαμε όμως να πλαισιώνεται η αποκάλυψη του μπάστακα από μια σοβαρή εκδήλωση μνήμης, όπως  δεν είδαμε να έχει γίνει πράξη εδώ και 10 χρόνια η ονοματοδοσία μιας πλατείας ή ενός δρόμου στο όνομα του. 

Και βεβαίως η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μπάστακα δεν έτυχε καμίας προβολής η ανοικτής πρόσκλησης με αποτέλεσμα να παραβρεθούν σε αυτή  τελικά όλοι κι όλοι 10 άνθρωποι. 

Είδαμε ένα Καρναβάλι Μικρών να ξεδιπλώνεται στους δρόμους της πόλης μας και να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Δεν είδαμε όμως να είναι όντως Καρναβάλι Μικρών αλλά «Καρναβάλι της οικογένειας» με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής. 

Είδαμε έναν καρναβαλικό μπάστακα ύψους 6 μέτρων να γεννιέται μπρος στα μάτια μας μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο από τα χέρια Πατρινών Καρναβαλιστών.

Δεν είδαμε να προστατεύεται αυτή η προσπάθεια στη συνέχεια από το Δήμο, με αποτέλεσμα να βανδαλιστεί και αυτός στη Πλατεία Γεωργίου, όπως και γενικότερα βανδαλίζεται το σύνολο του δημοσίου χώρου της πόλης μας.

Είδαμε τις δύο παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου να γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο από το πλήθος των καρναβαλιστών που προσέφεραν χρώμα και ζωντάνια σε αυτή την πόλη.

Δεν είδαμε να κατασκευάζονται πολλά νέα άρματα, αλλά παλιά να ξαναβάφονται και να παρελαύνουν ξανά για να συμπληρώσουν αυτά που κατάφερε το καρναβαλικό συνεργείο να κατασκευάσει με το λιγοστό προσωπικό που έχει.

Δεν είδαμε πληθώρα αρμάτων από τα πληρώματα, πολλές μασκαράτες, ιδιόχειρα κατασκευασμένα καπέλα και μάσκες, γιατί παρότι έχουν περάσει 4 χρόνια από την έξωση των πληρωμάτων από τις παλαιές αποθήκες του ΑΣΟ, η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει δώσει λύση παρά τις χρόνιες πλέον δεσμεύσεις της!

Δεν ακούγαμε την Κυριακή μουσική μετά την Καρόλου με αποτέλεσμα, τα πληρώματα απλά να περπατούν για να φτάσουν στο τέλος και να φύγουν.

Είδαμε άλλη μια τελετή λήξης με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου.

Δεν είδαμε όμως να έχει να προσφέρει για ακόμα μια φορά κανένα καρναβαλικό δρώμενο, παρά ομιλίες, πυροτεχνήματα και συναυλία.

Εν κατακλείδι, είδαμε από τους καρναβαλιστές, το ζωντανό κύτταρο του καρναβαλιού, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το καρναβάλι, αλλά δεν είδαμε αυτό να συμβαίνει και από πλευράς ΚΕΔΗΠ. 

Είναι όμως πλέον απαίτηση του πατραϊκού λαού να γίνεται το καλύτερο δυνατό από όλους και αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά με την πρόσκληση, συμμετοχή και συνεργασία όλων.  

Το Πατρινό Καρναβάλι 2024 τελείωσε. Αναμένουμε να γίνει άμεσα ο οικονομικός και ο καλλιτεχνικός απολογισμός από τη ΚΕΔΗΠ. Ειδικά ο καλλιτεχνικός απολογισμός θα πρέπει να γίνει όχι μόνο εντός του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ, αλλά δημόσια, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπορούν να εκφράσουν άποψη. 

Και αμέσως μετά τον απολογισμό θα πρέπει να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό του Πατρινού Καρναβαλιού του 2025. Μόνο με όλους παρόντες σε έναν δημιουργικό διάλογο και με διάθεση συνεργασίας μπορεί να γίνει το καλύτερο για τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας. Και η Πάτρα αξίζει πολύ καλύτερα και πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία στο Καρναβάλι μας.

Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστική, τους Εθελοντές, το τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων και όλους όσους συνέβαλαν στο φετινό Πατρινό Καρναβάλι, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διεξαχθεί αυτό το πολύ μαζικό γεγονός με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. 

Καλή Σαρακοστή.

 

*επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ