Τα απαγορευμένα μεζεδάκια για τον σκύλο και τη γάτα από το πασχαλινό τραπέζι

Οι λαχταριστές πασχαλινές λιχουδιές μόνον κακό κάνουν στον σκύλο και στη γάτα.
Μπορεί το πασχαλινό τραπέζι με τις ευωδιαστές μυρωδιές να είναι μεγάλη πρόκληση για τους αγαπημένους μας φίλους, αλλά δεν πρέπει να τους προσφέρουμε καμία νοστιμιά.

Η κτηνίατρος Αντιγόνη Γιαννακάκου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πασχαλινά μεζεδάκια, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για τα αγαπημένα μας τετράποδα.
«Είτε έχετε πάρει τον τετράποδο φίλο σας μαζί στο χωριό, είτε παραμείνετε στην πόλη, θα πρέπει να προσέξετε το «τσιμπολόγημα» του από το εορταστικό τραπέζι», τονίζει η κτηνίατρος.

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και είναι τοξική για τον οργανισμό του σκύλου

Ποια είναι λοιπόν, τα απαγορευμένα μεζεδάκια;

Μαγειρίτσα

«Μπορεί η μαγειρίτσα για τους ανθρώπους να είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο μεταξύ της νηστείας και της μεγάλης κρεατοφαγίας – που θα κρατήσει πολλές μέρες-, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα ζώα», λέει η κα Γιαννακάκου.

Εξηγεί ότι το κρεμμύδι είτε είναι ωμό, είτε μαγειρεμένο είναι αρκετά τοξικό για τον σκύλο μας. Και ο λόγος είναι ότι περιέχει μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο μας μέχρι και αναιμία.

Επίσης, αναφέρει ότι τα λίπη που περιέχονται στο συγκεκριμένο φαγητό είναι ικανά να τού προκαλέσουν παγκρεατίτιδα.

Βαμμένα αυγά

Είναι γεγονός, όπως λέει η κα Γιαννακάκου, ότι τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή για τους σκύλους μας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα βαμμένα αυγά, καθώς η βαφή τους είναι τοξική.

Συμβουλεύει ότι είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσετε σε ένα ψηλό μέρος, έτσι, ώστε ο σκύλος σας να μην τα φτάνει και τα «κλέψει», καθώς μπορεί να τού προκαλέσουν κάποιο δερματολογικό πρόβλημα.
«Αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν βαφές, οι οποίες είναι μη τοξικές, δεν είναι καλή ιδέα να δώσετε το αυγό με τσόφλι στον σκύλο σας. Και φυσικά, αν ξεφλουδίσετε ένα, να θυμάστε πως καλό είναι να μη βάλετε ούτε αλάτι, ούτε και πιπέρι, για να γίνει πιο νόστιμο», διευκρινίζει η κτηνίατρος.

Αρνί

Οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας, όπως λέει η κτηνίατρος, μπορεί να σκεφτούν το εξής: «Τι θα πάθει αν του δώσω ένα κόκκαλο;». Και όμως, οι σκύλοι, αλλά και οι γάτες έχουν την τάση να σπάνε με τα δόντια τους τα κόκκαλα σε μικρότερα κομμάτια, προκειμένου να τα φάνε. Όμως, επειδή μπορεί να είναι αιχμηρά, υπάρχει περίπτωση να τραυματίσουν τόσο το στόμα όσο και το στομάχι τους.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα Γιαννακάκου, τα κόκκαλα από το αρνί είναι ακόμα πιο λεπτά. Επίσης, η πέτσα, καθώς και τα λίπη από το αρνί θα πρέπει να τα αποφύγουμε αν δεν θέλουμε να τους προκαλέσουν διάρροια ή δυσπεψία. Και φυσικά, να προκύψει κάποιο επεισόδιο παγκρεατίτιδας.

Σοκολατένια αυγά

Όσον αφορά τα επιδόρπια, που δεν λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι, η κα Γιαννακάκου υπογραμμίζει ότι η σοκολάτα είναι απαγορευμένη για τον σκύλο. Και φυσικά, το σοκολατένιο αυγό δεν αποτελεί εξαίρεση. Εξηγεί ότι η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και είναι τοξική για τον οργανισμό του.

Τσουρέκι ή μπισκοτάκια

«Μπορεί την Κυριακή του Πάσχα να αδημονείτε να γευτείτε τσουρέκι με λίγο γάλα, όμως δεν πρέπει να προσφέρετε στον σκύλο σας. Η ζύμη θα τού προκαλέσει πρόβλημα στο στομάχι του», ενημερώνει η κτηνίατρος.

Όπως καταλαβαίνετε, στους αγαπημένους σας φίλους θα ήταν καλό να μην τους κεράσετε κάποιο γευστικό έδεσμα. Γιατί θα βλάψετε την υγεία τους.

Όσο και να σας κοιτάζει ο σκύλος στα μάτια με το ύφος του πεινασμένου και …του κακόμοιρου, δεν πρέπει να υποκύψετε.

Τι μπορείτε να κάνετε; Η κα Γιαννακάκου δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Φροντίστε να έχετε ταΐσει τον σκύλο σας

Πρώτα από όλα θα ήταν καλό να έχετε ταΐσει τον σκύλο σας με την τροφή που τού δίνετε, λίγη ώρα πριν καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι. Για να αποφύγετε τέτοιες συμπεριφορές.

Μπορείτε να βάλετε τον σκύλο σας σε άλλον χώρο

Θα ήταν καλό να βρίσκεται σε κάποιον άλλον χώρο κατά τη διάρκεια του φαγητού, γιατί όλο και κάποιος συγγενής ή φίλος μπορεί να τού δώσει κάποιο μεζεδάκι.

Προσοχή στον κάδο σκουπιδιών

Μεριμνήστε ο κάδος σκουπιδιών να κλείνει καλά γιατί οι σκύλοι, όπως γνωρίζετε, έχουν εξαιρετική όσφρηση.

Εν ολίγοις, η κα Γιαννακάκου επισημαίνει: «Φροντίστε, κατά την προετοιμασία, να βάλετε τα φαγητά σε σημείο που δεν φτάνει ο σκύλος σας και πάντα να υπάρχει επίβλεψη.
Μη ξεχνάτε ότι το πασχαλινό τραπέζι με το ευωδιαστό φαγητό είναι για εμάς και για όλη μας την οικογένεια, και όχι για τους τετράποδους φίλους μας. Καλές γιορτές!».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης