Κοινο_Τοπία: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ. Όρους

Με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με την πολιτισμική κληρονομιά μας παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, μια ιδιαίτερη περιήγηση του Αγίου Όρους μέσα από το φωτογραφικό φακό, τους χάρτες και τις πληροφορίες του Ανδρέα Μιχαλόπουλου πολλές από τις οποίες είναι αποτυπωμένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://athosmaps.blogspot.com που με πολύ μεράκι έχει δημιουργήσει και διαρκώς εμπλουτίζει με νέες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.

Κατά την πρωτότυπη παρουσίαση του ο Α. Μιχαλόπουλος στο πρώτο μέρος αναφέρθηκε στους ιστορικούς σταθμούς από την πρώτη κατοίκηση του Αγίου Όρους, την προχριστιανική εποχή, τους πρώιμους Βυζαντινούς αιώνες, τις απαρχές του μοναστικού βίου, τις περιόδους ακμής, τα δύσκολα χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

Στο δεύτερο μέρος παρουσίασε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το οδοιπορικό του στο Αγ. Όρος μέσα από μια μεγάλη συλλογή που αποτυπώνει την ιστορία, τη φύση, τον πολιτισμό, τη λειτουργία και τη ζωή στην Αθωνική Πολιτεία. Δόθηκαν πληροφορίες για το πώς ασκείται η διοίκηση στο Άγιο Όρος, για τις δομές που υπάρχουν, την καθημερινότητα των μοναχών αλλά και τη δυνατότητα επίσκεψης λαικών παίρνοντας διαμονητήριο.

Τέλος παρουσιάστηκε το Athos Maps μια εύχρηστη Εικονική Πύλη περιήγησης του Αγίου Όρους που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.

Το Athos Maps παρέχει πλήρη, καινοτόμα και αξιόπιστη ενημέρωση με εύχρηστο τρόπο για τις 20 Μονές, τις Σκήτες, τους Μοναστικούς Οικισμούς, τις Ησυχαστικές περιοχές. Με οπτική περιήγηση-χρησιμοποιώντας το Google Earth και το Google Maps, το Athos Maps σας επιτρέπει να εξερευνήσετε εικονικά το Άγιο Όρος, να εντοπίσετε εύκολα τις Μονές και τις Σκήτες, και να λάβετε πληροφορίες για αξιοθέατα, χρήσιμα τηλέφωνα και διαδρομές.

Συχνά το Άγιο Όρος χαρακτηρίζεται <<Κιβωτός>>, και στο ρυθμό της λέξης αυτής ηχεί το τάλαντον που καλεί τους μοναχούς και τους προσκυνητές στη λατρεία. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος: όπως η Κιβωτός του Νώε διέσωσε τα πλάσματα του Θεού από τον κατακλυσμό, έτσι και το Άγιον Όρος διασώζει μια διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης που λανθάνει στη συνείδηση του σημερινού ανθρώπου-τη δυνατότητα που δίνει η χάρις του Θεού να υπερβεί ο άνθρωπος τη φύση του και να οδηγηθεί στη θέωση.

Ακόμα, όμως, κι αν αποσιωπηθεί η διάσταση αυτή της προσέγγισης στον Κτίσαντα, ο χαρακτηρισμός παραμένει εύστοχος αφού, σαν αληθινή Κιβωτός, το Άγιον Όρος διασώζει σε ασύλληπτο βαθμό τον πλούτο και την ποικιλότητα της Κτίσης. Για τους φυσιοδίφες είναι βοτανικός παράδεισος, για τους μελετητές, αστείρευτη πηγή τεκμηρίωσης, για τους φιλότεχνους, ανεξάντλητος ταμιευτήρας έργων τέχνης.

 

Διαβάστε επίσης