Η διατροφή που βελτιώνει τους ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο

Μόνο ένα γεύμα χωρίς κρέας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα επιβλαβούς αμμωνίας σε άτομα με προχωρημένη ηπατική νόσο, αναφέρουν ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και το Ιατρικό Κέντρο Richmond VA.

Η μελέτη, μια μικρή κλινική δοκιμή που διεξήχθη σε ενήλικες των οποίων το συκώτι ήταν μόνιμα κατεστραμμένο από κίρρωση και ακολουθούσαν δυτική μη χορτοφαγική διατροφή, διερεύνησε τα αποτελέσματα της αντικατάστασης ενός γεύματος με μια επιλογή χωρίς κρέας, βίγκαν ή χορτοφαγική.

Τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα συνδέονται με κίρρωση και έναν τύπο γνωστικής έκπτωσης που ονομάζεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Τα επίπεδα αμμωνίας είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από παράγοντες όπως τα βακτήρια του εντέρου και η διατροφή.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical and Translational Gastroenterology.

Η αμμωνία είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγουν τα βακτήρια στα έντερα κατά την πέψη των τροφίμων. Συνήθως επεξεργάζεται στο ήπαρ, αποστέλλεται στα νεφρά και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω των ούρων. Τα συκώτια που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη από την κίρρωση, ωστόσο, δεν μπορούν να επεξεργαστούν την αμμωνία, επιτρέποντας στα επικίνδυνα επίπεδα της τοξίνης να αυξηθούν και να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο. Μόλις εκεί, η αμμωνία μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία, προκαλώντας σύγχυση ή παραλήρημα. Αυτή η ηπατική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρα χωρίς θεραπεία.

Τα γεύματα δυτικού τύπου, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και κόκκινο κρέας ενώ είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα αμμωνίας. Θα μπορούσε ακόμη και μια απλή, σπάνια προσαρμογή στη διατροφή, όπως η μετάβαση σε επιλογές χωρίς κρέας για ένα μόνο γεύμα, να μειώσει τα επίπεδα αμμωνίας και να ωφελήσει τους ηπατικούς ασθενείς;

Η μελέτη εξέτασε 30 ενήλικες με κίρρωση ήπατος που έλαβαν θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο Richmond VA και συνήθως έτρωγαν κρέας. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 10 για να φάνε τρία είδη μπιφτεκιού: ένα από χοιρινό/μοσχάρι, ένα με βίγκαν υποκατάστατο κρέατος και ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι με φασόλια. Κάθε μπιφτέκι περιείχε 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, αντικατοπτρίζοντας την ποσότητα σε ένα τυπικό δυτικό γεύμα. Εκτός από τα μπιφτέκια, οι συμμετέχοντες έφαγαν πατατάκια με χαμηλά λιπαρά και ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως, μαζί με νερό. Δεν επιτρέπονταν καρυκεύματα ή επικαλύψεις.

Τα δείγματα αίματος και ούρων που ελήφθησαν πριν και μετά τα γεύματα αποκάλυψαν αξιοσημείωτες διαφορές. Μόλις λίγες ώρες μετά το φαγητό, τα δείγματα αποκάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν ένα μπιφτέκι κρέατος είχαν υψηλότερα αμινοξέα που σχετίζονται με την παραγωγή αμμωνίας και την ηπατική εγκεφαλοπάθεια από εκείνους που έτρωγαν τα μπιφτέκια χωρίς κρέας.