Ποια ράτσα σκύλου οδηγείται προς απαγόρευση στη Γερμανία και γιατί

Τα αγαπημένα μας λουκάνικα, τα λεγόμενα dachshund, μπορούν να αποτελούν μια αξιολάτρευτη ράτσα, ωστόσο οδηγούνται προς απαγόρευση στη Γερμανία, όπως έγινε γνωστό πριν μερικές μέρες.

Γιατί τα dachshund οδηγούνται προς απαγόρευση στην Γερμανία

Ο λόγος είναι γιατί ο Εθνικός Οργανισμός Προστασίας σκύλων επικαλείται ένα σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε τις πρακτικές αναπαραγωγής που προκαλούν μακροχρόνια ταλαιπωρία στα ζώα. Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, απαριθμούνται επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να αναπαράγονται, όπως η τριχοφυΐα, το μειωμένο προσδόκιμο ζωής, οι ανωμαλίες του σκελετικού συστήματος και οι δυσμορφίες των δοντιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hochrhein – Zeitung, μόλις η είδηση αυτή έγινε γνωστή στη χώρα, οι Γερμανοί λάτρεις των ζώων σοκαρίστηκαν και δεν μπορούν να πιστέψουν πως πράγματι μια ράτσα μπορεί να οδηγηθεί σε απαγόρευση. Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να καλύπτουν εκτός από τα dachshund, τα beagles, τα boxers και τα schnauzers.

Ο Γερμανικός Κυνολογικός Όμιλος (VDH), που αποτελεί την κύρια οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κηδεμόνων σκύλων στη χώρα, πήρε φυσικά αμέσως θέση και προειδοποίησε πως ο νόμος αυτός «απαγορεύει τα αγαπημένα μας σκυλιά». Εκτός όμως από αυτό, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την κατάργηση της μεταρρύθμισης, η οποία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές.

«Πολλές από τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως η ρύθμιση του εμπορίου ζώων στο Διαδίκτυο ή η ανάληψη δράσης κατά του παράνομου εμπορίου κουταβιών, έχουν νόημα αλλά ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων περιέχει απαιτήσεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος πολλών υγιών φυλών σκύλων στη Γερμανία», ανέφερε ο Γερμανικός Κυνολογικός Όμιλος.

Μάλιστα, τόνισε πως τα κριτήρια για την απαγόρευση ορισμένων πρακτικών αναπαραγωγής ήταν «ασαφή», ιδίως η χρήση της φράσης «ανωμαλίες του σκελετικού συστήματος». Ο Πίτερ Φρίντριχτ, πρόεδρος του Γερμανικόυ Κυνολογικού Όμιλου είπε ότι το σχέδιο νόμου πρέπει να προσαρμοστεί για να αρθεί η ασάφεια σχετικά με τις «ανωμαλίες».

Παρόλα αυτά όμως, οι Αρχές της Γερμανίας αρνούνται ότι η μεταρρύθμιση θα ισοδυναμούσε με απαγόρευση ορισμένων από τις ράτσες, και μάλιστα ένας εκπρόσωπος ανέφερε στην Βρετανική Telegraph ότι η μεταρρύθμιση αφορούσε συγκεκριμένα την απαγόρευση της «εκτροφής-βασανιστηρίου», την οποία όρισε ως χαρακτηριστικά αναπαραγωγής που προκαλούν «πόνο, ταλαιπωρία και ζημιά» στις μελλοντικές γενιές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, η απαγόρευση της αναπαραγωγής των dachshund δεν θα συμβεί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «θα υπάρχουν πάντα σκυλιά λουκάνικα» στη Γερμανία, όπου η σύγχρονη εκδοχή της φυλής ξεκίνησε τον 17ο αιώνα.

Ο Δρ Eniko Kubinyi, Ούγγρος βιολόγος που μελετά τη συμπεριφορά των σκύλων στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη, τόνισε μιλώντας στη MailOnline ότι «τα dachshund είναι βαθιά ριζωμένα στη γερμανική κουλτούρα. Αντί να επιβάλλεται απαγόρευση, θα ήταν καλύτερο να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανονισμοί για τις πρακτικές αναπαραγωγής, για να διασφαλιστεί η υγεία των σκύλων».

Τι συμβαίνει με την υγεία των dachshund

Τα dachshund είναι αρκετά δημοφιλή στη Γερμανία και τα βλέπει κάποιος συχνά πυκνά σε γειτονιές της μεσαίας τάξης. Εκτράφηκαν για πρώτη φορά τον Μεσαίωνα για να έχουν άκαμπτα πόδια, ώστε να τα χρησιμοποιούν οι κυνηγοί στο να ξετρυπώνουν ασβούς και αλεπούδες από λαγούμια. Ωστόσο, η εκτροφή τους έφερε επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη των σκύλων. Τα άκαμπτα πόδια τους είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής πάθησης που ονομάζεται χονδροδυσπλασία, η οποία είναι ένας τύπος νανισμού.

Είναι επιρρεπή σε προβλήματα υγείας, όπως βλάβη του δίσκου και προβλήματα στην πλάτη, μολύνσεις στο αυτί και PRA – μια κληρονομική πάθηση των ματιών. Επίσης, η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατί ακόμα και λίγα παραπάνω κιλά, μπορούν να ασκήσουν επικίνδυνη πίεση στα κοντά πόδια τους και στις μακριές πλάτες τους. Τα υπέρβαρα dachshunds είναι πιο επιρρεπή στον διαβήτη, στις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και σε καρκίνους.

Εκτός από αυτά, τα διατροφικά ζητήματα και τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν κληρονομική επιληψία, κοκκιωματώδη μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, Σύνδρομο Cushing, προβλήματα θυρεοειδούς και διάφορες αλλεργίες. Τα Dachshunds είναι επίσης επιρρεπή σε αλωπεκία με αραίωση χρώματος, η οποία προκαλεί εξαιρετική ευαισθησία στον ήλιο.

Ποιες άλλες ράτσες απαγορεύονται στη Γερμανία

Στη Γερμανία απαγορεύονται επίσης τα American Staffordshire Terrier, τα Bull Terrier, τα Pit Bull Terrier και τα Staffordshire Terrier, και τα κρατίδια της συγκεκριμένης χώρας έχουν τους δικούς τους περιορισμούς για φυλές σκύλων.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις για τους ιδιοκτήτες σκύλων ώστε να παρακάμπτουν την απαγόρευση. Οι σκύλοι που μένουν στη Γερμανία για λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες εξαιρούνται από την απαγόρευση, όπως και οι απαγορευμένοι σκύλοι που λειτουργούν ως σκύλοι υπηρεσίας ή προστασίας. Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομίσουν εκτενή έγγραφα για να πληρούν τα κριτήρια της εξαίρεσης.

topetmou.gr