Το μικρότερο και πιο φυσικό στήθος είναι στη «μόδα» – Έρχεται το τέλος για τις αυξητικές και τα εμφυτεύματα στήθους;

Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες με μικρότερο στήθος ένιωθαν μειονεκτικά και «εκτός μόδας», σε σχέση με τα πρότυπα που προβάλλονταν από τις διασημότητες σχετικά με το -πολλές φορές υπερβολικά- πλούσιο και στητό ντεκολτέ.

Επιβεβαιώνοντας, όμως, το ρητό «ρόδα είναι και γυρίζει», η μόδα τώρα φέρνει στο προσκήνιο το μικρότερο και πιο φυσικό στήθος, με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών να δείχνουν σημαντικές μειώσεις στις πλαστικές επεμβάσεις αυξητικής στήθους και αύξηση στις διαδικασίες απλής ανόρθωσης και αφαίρεσης εμφυτευμάτων. Οι ειδικοί έχουν πολλά να πουν γι’ αυτό.

Μείωση στις αυξητικές στήθους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Δεδομένων των ΗΠΑ για την αισθητική πλαστική χειρουργική, σημειώθηκε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 18% στις αυξητικές στήθους μεταξύ 2021 και 2022.

Ο πλαστικός χειρουργός Raman Mahabir λέει ότι η μεγαλύτερη τάση στη χειρουργική του μαστού αυτή τη στιγμή είναι τα στήθη που έχουν πιο φυσική εμφάνιση. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να φαίνεται ότι έχουν κάνει αυξητική στήθους. Μπορούμε πλέον να έχουμε καλύτερες συζητήσεις με ασθενείς σχετικά με την επιλογή εμφυτευμάτων που ταιριάζουν καλά στο σώμα τους».

Από την πλευρά του, ο πλαστικός χειρουργός Mark Jewell συμφωνεί ότι οι ασθενείς επιλέγουν πιο ρεαλιστικές επιλογές μεγέθους.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει αλλάξει, αλλά πιθανότατα αφορά και την αυξανόμενη τάση προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και πιο φυσικά αποτελέσματα», λέει ο πλαστικός χειρουργός Bradley Calobrace.

Ο Δρ. Mahabir επισημαίνει επίσης ότι η «ιδανική» αισθητική έχει σταδιακά μετατοπιστεί. «Μια γρήγορη ματιά στο NewBeauty σήμερα σε σύγκριση με ακόμη και πριν από πέντε χρόνια δείχνει κάποιες σημαντικές διαφορές». Ο πλαστικός χειρουργός Robert Singer λέει ότι η κατάσταση της οικονομίας μπορεί επίσης να έχει παίξει ρόλο.

Αύξηση στις διαδικασίες μείωσης στήθους από το 2019 έως το 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, από το 2019 έως το 2022 έχει καταγραφεί 54% ποσοστιαία αύξηση στις διαδικασίες μείωσης του στήθους.  Ο Δρ. Calobrace έχει δει μια κίνηση προς μικρότερα στήθη στο ιατρείο του, με αποτέλεσμα την αφαίρεση εμφυτευμάτων και τη μείωση του μαστού.

«Οι περισσότερες γυναίκες θα συμφωνούσαν ότι είναι πιο εύκολο να ζεις με μικρότερα στήθη», λέει η πλαστικός χειρουργός Simona V. Pautler και προσθέτει:

«Τα μικρότερα, στρογγυλά, ζωηρά στήθη εμφανίζονται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από τα μεγάλα, βαριά, χαλαρά. Οι τάσεις της μόδας απαιτούν επίσης την αποχή από τα σουτιέν».

Επιπλέον, τα μικρότερα στήθη αντέχουν περισσότερο στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα λιγότερες επεμβάσεις για τη διόρθωση της χαλάρωσης και της πτώσης των ιστών, προσθέτει. Ακόμη, είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να ασκηθεί με λιγότερο βάρος στο στήθος.

Αύξηση στις διαδικασίες ανόρθωσης στήθους

Άλλα δεδομένα από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών δείχνουν 30% ποσοστιαία αύξηση της ανόρθωσης στήθους από το 2019 έως το 2022. «Οι ασθενείς θέλουν να βελτιώσουν τη χαλάρωση και να έχουν τη θηλή κεντραρισμένη στον μαστό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μαστοπηξία -κοινώς ανόρθωση στήθους», λέει ο Δρ. Jewell.

«Στο παρελθόν, όταν ήταν επιθυμητή μια πιο επαυξημένη εμφάνιση, η ανόρθωση στήθους συνοδευόταν από εμφύτευμα», λέει με τη σειρά του ο Δρ. Calobrace. Τώρα, οι ασθενείς επιλέγουν συχνά μόνο την ανόρθωση. «Έχουμε δει επίσης τις διαδικασίες αφαίρεσης εμφυτευμάτων να αυξάνονται και όταν ένας ασθενής μειώνει το μέγεθος, συχνά θέλει ανόρθωση», εξηγεί ο. Δρ Mahabir.

Για μια πιο φυσική εμφάνιση, η ανόρθωση μπορεί να γίνει χωρίς εμφυτεύματα. «Αντίθετα, μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή δυνητικά με αυτο-αύξηση ή μόσχευμα λίπους, που είναι δύο τάσεις που πρέπει να προσέχετε», προειδοποιεί ο Δρ. Calobrace.

Αύξηση στην αφαίρεση εμφυτευμάτων από το 2021 έως το 2022

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν επίσης μια αύξηση κατά 5% στην αφαίρεση εμφυτευμάτων από το 2021 έως το 2022, με τις συνδυασμένες διαδικασίες αφαίρεσης και αντικατάστασης να έχουν μειωθεί κατά 10%.

Οι γιατροί πλέον γίνονται μάρτυρες του φαινομένου πολλές γυναίκες να μειώνουν το μέγεθος των εμφυτευμάτων τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο μια τάση για μικρότερο στήθος. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, οι άνθρωποι είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ σχετικά με τις επιλογές τους.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί πάντα να αποκρυπτογραφήσει τις ακριβείς πληροφορίες από την παραπληροφόρηση. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τους ανθρώπους πολύ πιο ενημερωμένους για τα εμφυτεύματα στήθους και για την ασθένεια του εμφυτεύματος μαστού» προσθέτει ο Δρ. Pautler.

Ενώ μια τάση για μικρότερο στήθος μπορεί να παίζει ρόλο, ο πλαστικός χειρουργός Sean Simon, προτείνει ότι ένας σημαντικός παράγοντας αφαίρεσης εμφυτευμάτων είναι οι διασημότητες και οι influencers που μοιράζονται τις ιστορίες τους για την αφαίρεση των εμφυτευμάτων τους και την επακόλουθη εξάλειψη των συμπτωμάτων τους.

Δεδομένου ότι η ασθένεια του εμφυτεύματος μαστού είναι ένα «καυτό» θέμα, ο Δρ. Singer προειδοποιεί ότι υπάρχουν μερικοί χειρουργοί στο Διαδίκτυο που μπορεί να επιλέξουν να προτείνουν την αφαίρεση εμφυτεύματος, ακόμη και όταν μπορεί να μην είναι πάντα απαραίτητη ή η καλύτερη δυνατή για τον ασθενή.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης