Μύδια αχνιστά με λάιμ, τζίντζερ και τσίλι

50' προετοιμασία
2' μαγείρεμα
Σύνολο: 52'

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές

 1 κιλό φρέσκα μύδια, με το κέλυφος
 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη
 χυμός και ξύσμα από 2 λάιμ
 1-2 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι ή καυτερό μπούκοβο (ή όσο αντέχουμε)
 2 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
 40 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τα αχνιστά μύδια με λάιμ, τζίντζερ και τσίλι, ξεκινάμε βάζοντας τα όστρακα σε μια λεκάνη με άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα άμμου.
Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και με σκληρό βουρτσάκι τρίβουμε καλά τα κελύφη τους.
Έπειτα, τραβάμε και απομακρύνουμε το «γένι» τους από το κάτω μέρος του κελύφους. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει.
Ρίχνουμε μεμιάς όλα τα μύδια, το σκόρδο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το τσίλι και το τζίντζερ.
Σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μύδια σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Βράζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς (προσέχουμε μη σωθεί). Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ελαφρώς, αν χρειάζεται.
Περιχύνουμε τα μύδια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης