Αγκινάρες με γαρίδες

Υλικά

6 φρέσκες αγκινάρες
4 λεμόνια
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ πράσο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
6 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
½ κ.γ. τσίλι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Ξύσμα από ½ λεμόνι

 

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό το χυμό από 3 λεμόνια και τις λεμονόκουπες. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και αφαιρούμε το χνούδι από το εσωτερικό. Κόβουμε στην άκρη το κοτσάνι και καθαρίζουμε το σκληρό μέρος. Κόβουμε στην άκρη τα φύλλα της αγκινάρας που έχουν μείνει και τις βυθίζουμε στο νερό με το λεμόνι. Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία με όλες τις αγκινάρες, τις κόβουμε σε τέταρτα και τις βυθίζουμε πάλι στο νερό.

Βήμα 2ο

Τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζ. νερό, 3 κ.σ. χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να τρυπιούνται με ένα μυτερό μαχαίρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, σουρώνουμε τις αγκινάρες και τις κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 3ο

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και τις αγκινάρες και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό από 1 λεμόνι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 1-2 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες.

Βήμα 4ο

Σιγομαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν και τα θαλασσινά. Προσθέτουμε το τσίλι και τον άνηθο και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.

Μυστικό

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες αγκινάρες, προσαρμόζουμε ανάλογα το χρόνο βρασμού.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ