Σία Αναγνωστοπούλου: Μεγάλη Παρασκευή στα Καμίνια

Με ανάρτηση γεμάτη αναμνήσεις των παιδικών χρόνων η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου περιγράφει την σημερινή ημέρα του τότε και του τώρα:
Μεγάλη Παρασκευή στα Καμίνια, το χωριό του πατέρα μου, λίγο έξω από την Πάτρα. Σόι μεγάλο το Αναγνωστοπολέικο, που μαζευόμασταν όλοι στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς για να φύγουμε για την Εκκλησία.
Ο παππούς επικεφαλής της πομπής με τους γιους του από πίσω του, τον πατέρα μου και τους θείους μου. Σοβαροί, με τα κεριά στο χέρι.
Πίσω τους η γιαγιά και οι κόρες και νύφες. Στο τέλος της πομπής άρχιζε η κλωτσοπατινάδα. Μεγαλύτερα και μικρότερα παιδιά, αδέλφια και ξαδέλφια. Ούτε ξέρω πόσα ήμασταν.
Ωσπου να φτάσουμε στην εκκλησία η πομπή σταμάταγε κανά δύο τρεις φορές, γιατί όλο κάποια μάχη ξεσπαγε στα μετόπισθεν. Ο παππούς, έξαλλος μορμούριζε που μας έχουν κακομαθημένα, ο πατέρας μου και οι θείοι με ματιές άγριες και όλο νόημα "δεν θα τελειώσει ο Επιτάφιος, θα δείτε τι σας περιμένει ", και οι δόλιες οι μανάδες να προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα.
Ευτυχώς για όλους φτάναμε στην εκκλησία και η κατάσταση ηρεμούσε, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί δεν μας έδιναν πια σημασία.
Σήμερα το πρωί πήγαμε στα Καμίνια στο νεκροταφείο. Οι "κεφαλές " του σογιού είναι όλες εκεί. Τα Καμίνια δεν είναι πια ίδια.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ