"Θερίζει" η κρίση! Γνωστός Πατρινός έμπορος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για τρόφιμα!

οι παράπλευρες απώλειες από τα λουκέτα

Κι όμως πριν χρόνια είχε μια επιτυχημένη επιχείρηση στο κέντρο της Πάτρας.

Το μαγαζί του πολύ γνωστό και ο ίδιος επίσης. Σε κεντρικό δρόμο της πόλης το κατάστημα, όμως την κρίση δεν την άντεξε. Και φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Οι κεντρικοί δρόμοι της Πάτρας έχουν ερημώσει και "στοιχειωθεί" από τα λουκέτα και τις αλυσίδες. 

Τη θλίψη της για την εικόνα της πόλης, μεταφέρει στο facebook η συμπολίτισσα Ρούλα Μπάδα, Συντονίστρια του Ποταμιού στην Πάτρα, η οποία γνώριζε τον Πατρινό έμπορο. 

""Χαθήκαμε μέσα στη ζωή" ειχα να τον δώ πολλά χρόνια. Ειχα δει ότι το μαγαζί του είχε κλείσει πέρσι. Σημερα λοιπόν οδηγώντας πέρασα εξω από το Κοινωνικο Παντοπωλείο τον είδα ξαφνικά μπροστά μου μ ενα καρότσι να μπαίνει με σκυμένο κεφάλι να πάρει τρόφιμα. Αρχικό συναίσθημα ..θλίψη ....τώρα μια τεράστια οργή που ξεχιλίζει, ειναι ΑΦΥΣΙΚΑ όλα αυτά που ζούμε και ας κάνουμε γαμώτι ότι μπορούμε όλοι γι' αυτό που θεωρούμε αδικο, θα φάς μπουνιές όπως και εγώ γιατί το αδικο δύσκολα παραδίνει την θέση του στο δίκαιο. Αλλά που θα πάει θα έρθει αυτή η νέα αρχή δεν μπορεί . Σκέψου ότι μπορεί να έχει μέσα και την συμβολή σου!". 

Η κρίση "θερίζει" την πόλη

Οπως έχει γράψει το tempo24.gr, η γεωγραφική συρρίκνωση των εμπορικών αγορών, η συγκέντρωση του λιανεμπορίου στο κέντρο και ο περιορισμός των καταστημάτων σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, έχει ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των λουκέτων στα κέντρα των πόλεων, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία «ζωνών ερημοποίησης» στις περιφερειακές και συνοικιακές αγορές.

Η αναλογία των κλειστών επαγγελματικών στεγών στις εμπορικές αγορές κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων μετά την κορύφωση που γνώρισε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 32,3%, παρουσίασε πτωτική τάση. Στην εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την αποτύπωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις κεντρικές εμπορικές αγορές επιβεβαιώνεται η  οριακή αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στην προηγούμενη καταγραφή (26,4% το Σεπτέμβριο 2015) αλλά φαίνεται ότι καταγράφεται μια περαιτέρω πτωτική τάση, καθώς η αναλογία των κλειστών φτάνει σήμερα το 25,9%.

Πάτρα
Στις προηγούμενες δυο καταγραφές η αναλογία κλειστών κυμαίνεται περίπου στο 23,5%, ενώ στην τωρινή καταγραφή φαίνεται να υπάρχει μια τάσης αποκλιμάκωσης, καθώς το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 22,4%.


Στην Πάτρα, αν και το γενικό ποσοστό των λουκέτων ανέρχεται στο 22,4%, σε ορισμένες οδούς προσεγγίζει το υπερδιπλάσιο.
Μεταξύ των οδών αυτών είναι η Αράτου, όπου το ποσοστό των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων εκτοξεύεται στο 43% (έναντι 40% τον Σεπτέμβριο του 2015), η Γεωργίου Καραϊσκάκη με ποσοστό 42% (έναντι 41%), η Φιλοποίμενος με ποσοστό 35% και η Δημητρίου Βότση με ποσοστό 34%. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ