Ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων

του δημητρη αβραμιδη

Πολλά και παράξενα περιλαμβάνει ο νόμος της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών κι ανάμεσά τους ξεχωρίζει το άρθρο 9, παράγραφος 2, που ορίζει τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα υπό αδειοδότηση κανάλια. Ο αριθμός αυτός ορίζεται ως εξής:

«α. τετρακόσια (400) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου
β. διακόσια (200) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα θεματικού περιεχομένου
γ. πενήντα (50) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα
δ. είκοσι (20) άτομα για άδεια περιφερειακής εμβέλειας ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα».

Είναι παράδοξο να ορίζει ο νομοθέτης τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Σε ποια μελέτη βασίστηκε και ποια δεδομένα έλαβε υπ’ όψιν; Είναι άγνωστο. Η κοινή λογική λέει ότι ο αριθμός εργαζομένων εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και ουδείς μπορεί να τον προεξοφλήσει εφ’ άπαξ, έστω και στο ελάχιστο όριό του.

Συγγενές παράδειγμα: Ποιος μπορεί να ορίσει εκ των προτέρων τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων σε μια ημερήσια εφημερίδα; Η πρώτη απάντηση είναι κανείς και η δεύτερη απάντηση μας λέει ότι ο αριθμός αυτός εξαρτάται από την κυκλοφορία της, τα διαφημιστικά και τα λοιπά της έσοδα. Το ίδιο, πλην της κυκλοφορίας, ισχύει και για τα κανάλια. Είναι η αγορά που ορίζει το μέγεθος μιας τηλεοπτικής επιχείρησης και ουδείς άλλος.

Πολύ φοβάμαι ότι, εν προκειμένω, ο νομοθέτης δημιουργεί προϋποθέσεις αιχμαλωσίας των υπό αδειοδότηση καναλιών αφού κανένα από αυτά, αν φτάσουμε έως τις αδειοδοτήσεις, δεν θα μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την προϋπόθεση, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της διαφημιστικής αγοράς.

Άρα θα έχουμε κανάλια που θα είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένα στον έλεγχο ή διαφορετικά θα «μπαίνουν μέσα» και θα χρηματοδοτούνται από άδηλους πόρους, προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Και κάτι ακόμα. Από πού κι ως που προέκυψε αυτή η κατηγοριοποίηση των καναλιών; Τι σημαίνει κανάλι εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα;

Κι αυτή, δυστυχώς, είναι μία μόνο πλευρά ενός ακόμα προβληματικού νόμου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ