Τι είναι το Σύνδρομο Υπεραισθησίας της Γάτας

Οι γάτες μας έχουν τις πιο περίεργες συνήθειες.

Μερικές από αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές, ενώ άλλες οφείλονται σε διάφορα προβλήματα υγείας. Η δική σας γάτα έχει κυνηγήσει ποτέ την ουρά της; Μοιάζει να νιώθει άβολα ή ακόμα και να πονάει όταν τη χαϊδεύετε; Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να αποτελούν σημάδια μιας νόσου που λέγεται Σύνδρομο Υπεραισθησίας της Γάτας (ΣΥΓ).

Τι είναι το Σύνδρομο Υπεραισθησίας στη Γάτα;

Το Σύνδρομο Υπεραισθησίας στη Γάτα είναι σπάνιο, αλλά όταν συμβαίνει προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις στα οικόσιτα αιλουροειδή της καρδιάς μας. Οι γάτες που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο βιώνουν έντονη ευαισθησία όταν τις αγγίζουν, ειδικά χαμηλά στην πλάτη.

Οποιαδήποτε γάτα μπορεί να υποφέρει από αυτό το σύνδρομο, αν και εμφανίζεται συχνότερα σε Ασιατικές φυλές όπως είναι οι Σιαμέζες, οι γάτες Βιρμανίες, οι γάτες Αβυσσηνίας, και οι Περσικές. Οι περισσότερες γάτες που παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο, εμφανίζουν συμπτώματα ανάμεσα στο πρώτο και στο πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αναγνωρίστηκε πρόσφατα και δεν έχει καταστεί πλήρως κατανοητό για τους κτηνιάτρους. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για νευρολογική πάθηση, ενώ άλλοι το αποδίδουν σε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ΣΥΓ είναι επεισοδιακά, που σημαίνει ότι εμφανίζονται από το πουθενά και μετά εξαφανίζονται εξίσου ξαφνικά. Μια γάτα με ΣΥΓ μπορεί να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα ανάμεσα στα επεισόδια. Τα σημάδια που οδηγούν στη διάγνωση του ΣΥΓ είναι:

– Περιοχές με ιδιαίτερη ευαισθησία, κυρίως χαμηλά στην πλάτη

– Τρεμούλιασμα του δέρματος όταν αγγίζετε ευαίσθητες περιοχές

– Υπερβολικό γλείψιμο

– Κυνηγητό ή επίθεση στην ουρά

– Έντονο νιαούρισμα

– Μανιώδες τρέξιμο γύρω-γύρω

– Ούρηση κατά το άγγιγμα

– Κρίσεις

Αν η γάτα σας έχει ΣΥΓ, μπορεί να αρχίσει να γλείφεται και να μασάει το σώμα της σε υπερβολικό βαθμό όταν τη χαϊδεύετε χαμηλά στην πλάτη, ή μπορεί να κουνά θυμωμένα την ουρά της και να της επιτίθεται. Σε ακραίες περιπτώσεις, κάποιες γάτες μπορεί να εμφανίσουν κρίσεις όπως είναι οι επιληπτικές.

Αιτίες

Τα ακριβή αίτια του ΣΥΓ δεν είναι ακόμα γνωστά. Μία θεωρία αποδίδει την ασθένεια στο νευρικό σύστημα της γάτας, χωρίς να μπορεί να εντοπίσει επακριβώς τον λόγο. Κάποια δεδομένα υποδεικνύουν πιθανή σύνδεση της πάθησης με αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές της γάτας, με υποκείμενη επιληψία, ή με δερματικές αλλεργίες. Υπάρχει, ακόμα, πιθανότητα να πρόκειται για κάποια ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά που ενεργοποιείται από στρεσογόνες καταστάσεις, όπως από την ένταση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στις γάτες του σπιτιού.

Διάγνωση

Το ΣΥΓ διαγιγνώσκεται μέσω του αποκλεισμού άλλων πιθανών ασθενειών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η γάτα σας πάσχει από αυτό το σύνδρομο.

Υπάρχουν κάποιες δερματικές ασθένειες, όπως η Αλλεργική Δερματίτιδα που προκαλείται από ψύλλους, οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν παρόμοια συμπτώματα με το ΣΥΓ. Ο/η κτηνίατρός σας θα εξετάσει τη γάτα σας αναζητώντας τσιμπήματα ψύλλων, ώστε να μπορεί αρχικά να αποκλείσει αυτή την περίπτωση.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια άλλη πάθηση που προκαλεί πόνο και μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα του ΣΥΓ. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένες γάτες. Μέχρι και πρόσφατα, η διάγνωση της αρθρίτιδας στις γάτες ήταν αρκετά δύσκολη. Τα πιο συνηθισμένα σημεία του σώματος που επηρεάζονται από την αρθρίτιδα είναι το κάτω μέρος της πλάτης, τα πίσω πόδια, και η ουρά. Ο/η κτηνίατρός σας θα επιχειρήσει να αποκλείσει την πιθανότητα αρθρίτιδας ή τραυματισμών που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα στη γάτα σας.

Αν αποκλειστούν οι πιθανότητες δερματικών προβλημάτων και αρθριτικών, ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να καταλήξει στη διάγνωση του ΣΥΓ.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώθει όσο πιο άνετα γίνεται, και να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση εμφάνισης των συμπτωμάτων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει γίνει θεραπεία με στόχο τα διαφορετικά συμπτώματα που αντιμετωπίζει η γάτα σας. Επομένως, η μέθοδος θεραπείας ενδέχεται να διαφέρει από γάτα σε γάτα. Καμία θεραπεία δεν οδηγεί σε πλήρη ίαση, καθώς η ακριβής αιτία του συνδρόμου αυτού δεν είναι γνωστή τις περισσότερες φορές.

Ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει στη γάτα σας φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις ή για τους πόνους των νεύρων. Αν θεωρήσει ότι τα συμπτώματα της γάτας σας έχουν συμπεριφορικές αιτίες, μπορεί να της χορηγήσει κάποιον σταθεροποιητή διάθεσης και να προτείνει μεθόδους τροποποίησης της συμπεριφοράς, όπως είναι η προγραμματισμένη σίτιση, το διαδραστικό παιχνίδι, και ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντός της. Η θεραπεία προσαρμόζεται, στη συνέχεια, ανάλογα με την ανταπόκριση της γάτας.

Παρότι το ΣΥΓ δεν θεραπεύεται πλήρως, οι γάτες που υποφέρουν από αυτή την πάθηση μπορούν να ζήσουν μια χαρούμενη, υγιή ζωή, αν λάβουν τη σωστή θεραπεία. Αν υποψιάζεστε ότι οι συμπεριφορές της γάτας σας αποτελούν ενδείξεις ΣΥΓ, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

https://www.topetmou.gr/