Αυτός είναι ο λόγος που τα μισά μικρά παιδιά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση – Πώς θα τα βοηθήσετε

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει τα παιδιά του να υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση -πόσω μάλλον όταν δεν γνωρίζει το γιατί. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, από το οικογενειακό περιβάλλον και τις επιδόσεις στο σχολείο, μέχρι τις σωματικές ελλείψεις ή δυσμορφίες.

Τώρα, όμως, μία μια μελέτη που διεξήχθη σε 2.000 γονείς και παιδιά ηλικίας 4-11 ετών στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι τα μισά από τα μικρά παιδιά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω των δοντιών τους

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 84% αισθάνεται λιγότερη αυτοπεποίθηση εξαιτίας του χαμόγελού του και αποδίδει την ανασφάλειά του στα δόντια που λείπουν (20%), στα μη λευκά δόντια (20%), στα στραβά δόντια (19%) και στα δόντια που έχουν κενά μεταξύ τους (13%).

[Κλειστή ατραυματική ρινοπλαστική: Αισθητική βελτίωση – καλύτερη αναπνοή]

Κλειστή ατραυματική ρινοπλαστική: Αισθητική βελτίωση – καλύτερη αναπνοή

[Η Ρομποτική Χειρουργική Ογκολογία στα χέρια της νέας γενιάς Εξειδικευμένων Χειρουργών]

Η Ρομποτική Χειρουργική Ογκολογία στα χέρια της νέας γενιάς Εξειδικευμένων Χειρουργών

Η συμβολή ενός φωτογράφου στην αυτοπεποίθηση των παιδιών

Αλλά ο καταξιωμένος Βρετανός φωτογράφος John Rankin έχει αποθανατίσει χιλιάδες φωτογραφίες παιδιών δημοτικού σχολείου που δείχνουν περήφανα τα «ατελώς τέλεια» δόντια τους και παρουσιάζουν τα στραβά, κίτρινα ή ελλιπή δόντια τους το μεγαλείο.

Ο Rankin συνεργάστηκε με γνωστή εταιρεία οδοντόκρεμας, αφού έρευνα αποκάλυψε ότι το 36% των παιδιών ντρέπονται να χαμογελάσουν ή να γελάσουν λόγω του πώς αισθάνονται για τα δόντια τους. Αυτό το καταστροφικό στατιστικό δείχνει πραγματικά τον αντίκτυπο της χαμηλής αυτοπεποίθησης των παιδιών στην κοινωνία μας.

Αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά που επηρεάζονται από την πίεση για τέλεια δόντια. Είναι ένα σημείο ανησυχίας και για τους γονείς. Σχεδόν οι μισοί (48%) παρατήρησαν ότι το παιδί τους αποκτά αυτοπεποίθηση ή έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω της εμφάνισης των δοντιών ή του χαμόγελου του.

Ένα επιπλέον 43% είπε ότι τα παιδιά τους επηρεάζονται από την εμμονή της κοινωνίας για τα «τέλεια δόντια» και σχεδόν όλοι (98%) πιστεύουν ότι η οδοντική υγεία είναι σημαντικός παράγοντας στη συνολική αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού τους.

Η άποψη ειδικών και μη για τα «τέλεια δόντια» στα παιδιά

«Η τελειότητα είναι μια στάση ζωής -επομένως το να μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά να αγκαλιάσουν τα στραβά, κίτρινα ή ελλιπή δόντια τους και να συνειδητοποιήσουν πώς δεν έχει σημασία τι θεωρείται τέλειο, ήταν εξαιρετικό. Σε ποιον δεν αρέσει να αμφισβητεί το status quo; Είναι πιο ενδιαφέρον να είσαι διαφορετικός, ούτως ή άλλως», σχολίασε, πάντως, ο Rankin.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε αυτές τις μαγευτικές εικόνες που τραβήχτηκαν από τον Rankin, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να περηφανεύονται για τα υγιή δόντια τους -επειδή τα τέλεια δόντια είναι απλά τα υγιή δόντια. Η μακροχρόνια δέσμευσή μας να ρίξουμε φως στις προκλήσεις της οδοντιατρικής φροντίδας που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες παραμένει αταλάντευτη», δήλωσε η Μόνικα Μιχαλοπούλου, εκπρόσωπος της Aquafresh.

«Ενώ τα συγκινητικά πορτρέτα του Rankin δείχνουν τη χαρά στο περήφανο χαμόγελο ενός παιδιού, είναι επίσης αποκαρδιωτικό να ανακαλύπτουμε ότι τα μισά παιδιά αισθάνονται χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω της εμφάνισης των δοντιών τους», ανέφερε με τη σειρά του ο Δρ. Saul Konviser από το Dental Wellness Trust, το οποίο υποστηρίζεται από την μάρκα οδοντιατρικής φροντίδας τα τελευταία τρία χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι αν τα δόντια είναι φροντισμένα και υγιή, είναι τέλεια. Η οδοντική υγεία θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας αυτοφροντίδας ενός παιδιού όπως το πλύσιμο του σώματος και ο αρκετός ύπνος», κατέληξε.

https://www.oloygeia.gr/

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ