Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Αδυναμία λειτουργίας εργαστηρίων από τη 12χρονη επιβολή καταλογισμών πληρωμής clawback

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναφέρονται τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών για τον περιορισμό της λειτουργίας τους, όποτε το αποφασίσουν, αρχής γενόμενης από 08/05/2024, λόγω της 12χρονης επιβολής καταλογισμών πληρωμής clawback.

Μετά την κραυγή αγωνίας του κλάδου, που υφίσταται μακροχρόνια συστηματική υφαρπαγή εισοδήματος με πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, περικοπές αποζημίωσης που υπερβαίνουν το 60%, αποτυπώνεται τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμίας πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, τα οποία εξυπηρετούν με αξιοπιστία και ταχύτητα, ανελλιπώς τους ασφαλισμένους.

Η πολιτεία μετακυλύει 12 χρόνια, το κόστος της ασφάλισης των πολιτών στους ιατρούς της χώρας, αδιαφορώντας για τις αντισυνταγματικές πρακτικές και τις δυσμενείς συνέπειες του καταχρηστικού αυτού μέτρου.

Τα εργαστήρια της γειτονιάς σβήνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες διάγνωσης της χώρας χρεοκοπούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία αδειάζουν από νέους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολογίας, ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομικής, δημιουργώντας ένα καίριο χτύπημα στη διάγνωση των ασθενειών (ειδικά του καρκίνου), τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία της χώρας.

Το ΔΣ στηρίζει τις βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου:
1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.
4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Τέλος, το ΔΣ αντιτίθεται ομόφωνα στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24) ως άκρως αντισυνταγματική και καταχρηστική διάταξη.

Διαβάστε επίσης