Κεφάλαιο καθαριότητα: Υιοθετήστε κι εσείς τον μινιμαλισμό

Για να έχετε ένα αψεγάδιαστο και πεντακάθαρο σπίτι

Είναι Παρασκευή μεσημέρι και σκέφτεστε πόσο θα θέλατε μια εκδρομή, μέχρι που μια σιδερώστρα ή μια σφουγγαρίστρα μπαίνουν στην εικόνα και σας χαλάνε τη διάθεση. Ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δε χαίρεται με την ιδέα της καθαριότητας. Πολλή δουλειά, πολύ κούραση.

Εκτός και αν υιοθετήσετε έναν νέο τρόπο για να έχετε ένα αψεγάδιαστο και πεντακάθαρο σπίτι. Με τις κατάλληλες στρατηγικές και την αντίστοιχη νοοτροπία θα απλοποιήσετε τη διαδικασία κάνοντάς την κατά τι ευκολότερη. Πάρτε μια γεύση του πως είναι εφικτό.

1. Απλοποιώντας την τακτοποίηση

Το πρώτο βήμα για ένα ήρεμο και καλά οργανωμένο σπίτι είναι η τακτοποίηση και αυτή ξεκινά από το πέταμα. Απαλλαγείτε από όλα όσα δε χρησιμοποιείτε ή δε χρειάζεστε πια. Κοιτάξτε τα πράγματα που σας περιβάλλουν και διερωτηθείτε ποια είναι η πραγματική αξία, που προσθέτουν στη ζωή σας. 

Δωρίστε, εάν είναι σε καλή κατάσταση, τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιείτε πια και κρατήστε μόνο όσα σας είναι απαραίτητα. Τακτοποιώντας και πετώντας κάποια πράγματα έχετε περισσότερο χώρο και λιγότερα να καθαρίζετε. Εκτός όμως από τον φυσικό σας χώρο ελευθερώνετε και τον ψυχικό σας χώρο. Διατηρήστε τη νοοτροπία “όσο λιγότερα, τόσο καλύτερο” και πάμε και στα υπόλοιπα δωμάτια.

2. Διαλογιστείτε όσο καθαρίζετε

Για την ακρίβεια διαλογισμός ή ενσυνείδηση κατά τη διάρκεια της καθαριότητας σημαίνει, ότι όσο καθαρίζετε, εστιάζετε σε αυτό που κάνετε. Η προσοχή σας είναι απερίσπαστη. Εστιάζοντας στο παρόν επωφελείστε από μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

3. Εστιάστε στη σφουγγαρίστρα και σε αυτό που κάνετε

Δώστε την προσοχή σας στη σφουγγαρίστρα όσο καθαρίζετε. Μην αφήνετε τις ανησυχίες και τους αντιπερισπασμούς να σας αποσπούν την προσοχή. Όσο σφουγγαρίζετε τα πατώματα, δώστε την αμέριστη προσοχή σας στην κίνηση, που κάνετε. Όταν εστιάζετε στο παρόν, βιώνετε μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

4. Υπόθεση πλύσιμο ρούχων: Απλοποιήστε τη διαδικασία

Ορίστε 3 τρόποι με τους οποίους η ρουτίνα του πλύσιμου των ρούχων μπορεί να γίνει πιο απλή διαδικασία.

Α) Σχεδιάστε και οργανωθείτε

Ορίστε ένα ορισμένο πρόγραμμα για το πλύσιμο των ρούχων. Είτε βάζετε πλυντήριο μία είτε δύο φορές την εβδομάδα το να έχετε μια ρουτίνα, θα εξαφανίσει τη στοίβα με τα άπλυτα. Επίσης μπορεί να έχετε διαφορετικά καλάθια- έστω και μικρότερου μεγέθους- όπου θα διαχωρίζετε τα άπλυτα σε ευαίσθητα, πολύ ή λίγο λερωμένα, χρωματιστά κλπ.

Β) Επενδύστε στις κατάλληλες συσκευές

Για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητά σας και να γλιτώσετε χρόνο επενδύστε σε συσκευές, που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο. Για παράδειγμα ένα στεγνωτήριο, όχι μόνο σας εξασφαλίζει χώρο, αλλά ταυτόχρονα πλένετε και στεγνώνετε τα ρούχα σας μειώνοντας τον συνολικό χρόνο. 

Εναλλακτικά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις υπηρεσίες ενός laundry. Αφήστε τα ρούχα και πάρτε τα πίσω έτοιμα. 

Γ) Πειραματιστείτε με έξυπνες πρακτικές

Όταν βάλετε πλυντήριο με ορισμένες έξυπνες πρακτικές, θα βγείτε κερδισμένοι. 

  • Μία από αυτές αφορά στον διαχωρισμό των ρούχων, όπως είπαμε πιο πάνω. 
  • Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για να διατηρήσετε την ποιότητα των ρούχων, αλλά και για φιλικές στο περιβάλλον πλύσεις. 
  • Επίσης ειδικά για λίγα ρούχα ή για λιγότερα λερωμένα βάλτε σύντομης διάρκειας πλύσης. 
  • Τέλος μην ξεχνάτε να βάζετε αραιά στην απλώστρα τα ρούχα για να στεγνώσουν εύκολα.

​​5. Αποτελεσματικές πρακτικές καθαριότητας για την κουζίνα

  • Κάντε την αρχή από τους πάγκους

Αρχικά θα πρέπει να τακτοποιήσετε τους πάγκους. Κάθε τρόφιμο έχει τη θέση του στα ντουλάπια και οι συσκευές το ίδιο. Ένας πάγκος γεμάτος πράγματα δείχνει ακατάστατος, ενώ θα πρέπει να αφιερώνετε πολύ ώρα για να τους καθαρίζετε. 

Εκτός του ότι είναι εύκολος ο χώρος να τον καθαρίσετε είναι και πιο ωραίος. Επιπρόσθετα αδειάζοντας τους πάγκους σας θα έχετε περισσότερο χώρο για να ετοιμάσετε τις μαγειρικές σας παρασκευές.

  • Καθαρίστε επί τόπου

Αντί να περιμένετε στο τέλος ενός γεύματος για να μαζέψετε ή να τακτοποιήσετε την ακαταστασία, κάντε το συνήθεια και καθαρίστε επί τόπου. Πλύντε τα πιάτα αμέσως μετά τη χρήση και καθαρίστε λεκέδες τη στιγμή, που συμβαίνουν. 

Αντιμετωπίζοντας τους λεκέδες τη στιγμή, που συμβαίνουν δε θα συσσωρευτούν αργότερα, οπότε δε θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια στοίβα από πιάτα.

  • Περάστε με πανί τις επιφάνειες εβδομαδιαία

Περάστε όλες τις επιφάνειες με ένα υγρό πανί σε εβδομαδιαία βάση. Περάστε μια φορά την εβδομάδα ντουλάπια, πάγκοι κι επιφάνειες, που έχουν υπολείμματα φαγητών και λιπαρών λεκέδων. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι σας θα είναι και θα δείχνει καθαρό.

  • Ατμοκαθαριστής εν δράσει

Αν θέλετε πραγματικά καθαρή κουζίνα, τότε ο ατμοκαθαριστής θα σας δώσει λύση. Απολυμαίνει τα πατώματα, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα κάποιο καθαριστικό, μόνο με νερό. Έτσι διατηρείτε τη μινιμαλιστική νοοτροπία και το σπίτι σας παραμένει καθαρό.



Image Designed by Freepik

Διαβάστε επίσης