ΗΠΑ: Η στιγμή της εισβολής των αστυνομικών στο Κολούμπια - Mε αίτημα της πρυτανείας η επέμβαση (ΦΩΤΟ)

Εκατοντάδες συλλήψεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μετά την εισβολή της αστυνομίας που είχε ως στόχο να τερματιστεί η κατάληψη από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές. Ανάλογη κίνηση έγινε και στο UCLA.

Συγκεκριμένα αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 230 άτομα στην πανεπιστημιούπολη, όταν εισέβαλαν σε κτίριο του Κολούμπια το οποίο είχαν καταλάβει φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο UCLA μεταξύ των καταληψιών και της αστυνομίας που έκανε εισβολή στο πανεπιστήμιο, καθώς υπήρξε επίθεση με ξύλα και πέτρες.

Καταληψίες με μάσκες έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν σίδερα και ξύλα, ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τους αστυνομικούς με ρακέτες του τένις και skateboard.

Το εσωτερικό του Πανεπιστημίου της Κολούμπια θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς παντού κυριαρχούν εικόνες καταστροφής. Καρέκλες και έπιπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί ως αυτοσχέδια εμπόδια είναι αναποδογυρισμένα. Το κόστος των ζημιών στο κτίριο είναι μεγάλο.

Η αστυνομία πάντως μπήκε συντονισμένα στο κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια μετά από μεγάλη επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι γερανός της αστυνομίας πλησίασε κτίριο του πανεπιστημίου προκειμένου αστυνομικοί να μπουν στο εσωτερικό του.

Επίσης φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές είχαν μαζευτεί και στο  City College της Νέας Υόρκης στο Χάρλεμ με τη διοίκηση του πανεπιστημίου να ζητά βοήθεια από την αστυνομία.

Με αίτημα της πρυτανείας η εκκένωση στο Κολούμπια

Μετά από αίτημα της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Κολούμπια προς τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, αφού είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη μελών της πρυτανικής αρχής και του συμβουλίου διοίκησης του ιδρύματος, αποφασίστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για την εκκένωση κτηρίου.

Η κατάληψη στο Hamilton Hall, διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες, καθώς η διοίκηση του Κολούμπια έδρασε άμεσα, έχοντας κρίνει ότι υπήρξε κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά των διαδηλωτών και είχε ξεκάθαρα ανακύψει ζήτημα ασφαλείας, το οποίο απαιτούσε παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

«Η κατάληψη του Hamilton Hall και οι συνεχιζόμενες κατασκηνώσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και ολόκληρης της κοινότητας. Οι ενέργειες αυτών των ατόμων δυστυχώς κλιμακώνονται. Οι δράσεις τους έχουν γίνει πόλος έλξης για διαδηλωτές έξω από τις πύλες μας, γεγονός που προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για την πανεπιστημιούπολή μας και δυσχεραίνει την ικανότητα του πανεπιστημίου να συνεχίσει την κανονική του λειτουργία», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρύτανης του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, στην επιστολή που έστειλε χθες Τρίτη στον υπαρχηγό Μάικλ Γκέρμπερ, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο νομικός σύμβουλος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενη στην κατάληψη του κτηρίου Hamilton, η κα Σαφίκ τονίζει πως τα γεγονότα «δεν μας αφήνουν περιθώριο επιλογής», προσθέτοντας ότι με τη στήριξη του συμβουλίου διοίκησης κατέληξε στην απόφαση πως «η κατάληψη, οι κατασκηνώσεις και σχετικές αναστατώσεις αποτελούν έναν ξεκάθαρο και υφιστάμενο κίνδυνο για ανθρώπους, περιουσία και την ουσιώδη λειτουργία του πανεπιστημίου».

Η πρύτανης Σαφίκ ζήτησε μάλιστα από την αστυνομία να διατηρήσει την παρουσία της στην πανεπιστημιούπολη έως «τουλάχιστον την 17η Μαΐου», ώστε «να διατηρήσει την τάξη και να διασφαλίσει ότι δεν θα στηθούν εκ νέου οι κατασκηνώσεις».

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης