Γιάννης Μπέζος: Σκηνοθετεί το καλοκαίρι τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες

Έναν διαφορετικό ρόλο, αυτόν του σκηνοθέτη, αναλαμβάνει για το φετινό καλοκαίρι ο Γιάννης Μπέζος. Θα σκηνοθετήσει τον θρυλικό «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου, με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 5 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Δημήτρης Κιντής, στην Ηλιούπολη ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή.

«Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι' αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά!
Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν» υπογραμμίζει ο Γιάννης Μπέζος.

Ο Άκης Δήμου, που έχει κάνει τη θεατρική μεταφορά σημειώνει: «Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας 58χρονος μονόχειρας, γκριζομάλλης, βετεράνος των πολέμων της Ισπανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαχητής στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυνηγημένος από τους πειρατές, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές, έγραψε και δημοσίευσε την ιστορία ενός φτωχού χωρικού που, νομίζοντας τον εαυτό του Ιππότη, έμπλεκε σε απίθανες κωμικές περιπέτειες.

Ο μεγαλοφυής «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο με την ίδια πάντα απόλαυση.

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου.