Η αύξηση σε ρεύμα και πετρέλαιο επιβάλει την θερμομόνωση

Μονώσεις Monotica - Αξίζει να εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ολοένα και περισσότερο δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ατόμων. 

Για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αυτή η δύσκολη κατάσταση κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθούν σημαντικά μέτρα που θα εξοικονομήσετε ενέργεια και θα βελτιώσουν τα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων. 

Η θερμομόνωση ταράτσας και η θερμοπρόσοψη αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο. Αν δεν έχετε, ακόμη στην οικία σας ή στο επαγγελματικό σας χώρο, συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου. 

Σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθείτε πλήρως για το πώς θα καταφέρετε να μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου. 

4_monosi.jpg

Πώς φεύγει η θερμότητα από ένα κτίριο; 

Για αρχή, πριν αναφερθούμε στην θερμομόνωση ενός κτιρίου, είναι αναγκαίο να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που η θερμότητα τους χειμερινούς μήνες φεύγει από ένα κτίριο. 

Έτσι, οι μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας εντοπίζονται στα ανοίγματα ενός κτιρίου όπως είναι οι πόρτες και τα παράθυρα. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως από τα παράθυρα διαφεύγει ο ζεστός αέρας του εσωτερικού χώρου σε ποσοστό 10%-35% και να εισέρχεται από το εξωτερικό χώρο ο κρύος. 

Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό θερμότητας (15%-35%) είναι δυνατόν να χαθεί και από τους τοίχους ενός οικήματος εφόσον αυτοί δεν έχουν μονωθεί επαρκώς. Η οροφή του κτιρίου μα και τα δάπεδα δύνανται, ακόμη, να αποτελούν μεγάλες πηγές απώλειας θερμότητας σε ποσοστά 25% έως 35% και 10% έως 20% αντίστοιχα. 

8_monosi.jpg

Πώς θα καταλάβετε πως είναι αναγκαία η θερμομόνωση στο κτίριο; Εάν ενοικιάσατε πρόσφατα το επαγγελματικό χώρο ή την οικία σας και δεν είστε σίγουρος πως υπάρχει μόνωση ή πως είναι απαραίτητη για την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορείτε να προσέξετε ορισμένα σημάδια που φανερώνουν την αναγκαιότητα ή μη της θερμομόνωσης. 

Έτσι, το πρώτο σημάδι είναι η ύπαρξη μεγάλων διαφορών θερμοκρασίας μεταξύ των χώρων. Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, όταν μετακινείστε από το ένα χώρο στο άλλο, αισθάνεστε λιγότερη θερμότητα. 

Επίσης, η ύπαρξη ζεστών τοίχων και δαπέδων το καλοκαίρι και αντίστοιχα παγωμένοι το χειμώνα, είναι άλλη μία ένδειξη πως στον χώρο δεν υπάρχει θερμομόνωση. Φυσικά και οι αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημάδι πως ο χώρος χρειάζεται άμεσα μόνωση.

Ποιος είναι ο ρόλος της θερμομόνωσης; 

Ο ρόλος της θερμομόνωσης σε ένα κτίριο μοιάζει με τον ρόλο ενός θερμού υγρού στοιχείου. Δηλαδή η θερμομόνωση δεν εμποδίζει τον κρύο αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό του χώρου, αλλά αποτρέπει κάθε φαινόμενο απώλειας θερμού αέρα από το εσωτερικό προς το εξωτερικό, με την δημιουργία ενός τοίχου. 

Για να πραγματοποιηθεί η εφαρμογή, είναι απαραίτητο πρώτα να ελεγχθεί από τους ειδικούς το κτίριο και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Στην συνέχεια, οι ειδικοί μαζί με τον ιδιοκτήτη αποφασίζουν για τα μονωτικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουν και καθαρίζουν πολύ προσεκτικά την επιφάνεια όπου θα πραγματοποιηθεί η εργασία. 

6_monosi.jpg

Οι επιφάνειες δεν θα πρέπει να έχουν κανένα ίχνος σκουριάς ή σκόνης. Έπειτα, με τις κατάλληλες τεχνικές και τα εργαλεία εφαρμόζεται το μονωτικό υλικό. 

Είναι δυνατόν να γίνει στους τοίχους ενός κτιρίου (θερμοπρόσοψη) γιατί αυτοί έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια που εκτίθεται τόσο στο κρύο όσο και στην ζέστη. Επίσης γίνεται και στη ταράτσα μιας οικίας ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της από την πλήρη απουσία της υγρασίας και της μούχλας. 

Επιπλέον, άλλη μια επιφάνεια όπου μπορεί να εφαρμοστεί άριστα είναι η πυλωτή ενός σπιτιού ή ενός επαγγελματικού χώρου. 

m1_0.jpg

Ποια άλλα πλεονεκτήματα έχει η θερμομόνωση; 

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου έχει και άλλα πλεονεκτήματα. 

Έτσι, μόλις εφαρμοστεί η θερμομόνωση προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό το κτίριο από την υγρασία και από τις συνέπειες της. 

Όταν συσσωρευτεί η υγρασία σε σημεία του οικήματος, είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, μούχλα και σκουριά. Επιπλέον, είναι δυνατόν να μειωθεί η μεταφορά του θορύβου από το εξωτερικό χώρο στο εσωτερικό. 

Εξωτερική και Εσωτερική Θερμομόνωση 

Στην εξωτερική εφαρμογή, το μονωτικό υλικό εφαρμόζεται ανάμεσα στο εξωτερικό τοίχο και στο τελικό φινίρισμα του οικήματος όπως είναι το αλουμίνιο, το τούβλο ή η πέτρα. Τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται για να μονωθεί εξωτερικά το κτίριο είναι η πολυουρεθάνη, το πολυστυρένιο, ο ορυκτοβάμβακας κλπ. 

Η τελική επιλογή του ιδανικού μονωτικού υλικού εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες από το κόστος καθώς και από τις απαιτήσεις απόδοσης του χώρου. 

Στην εσωτερική θερμομόνωση το μονωτικό υλικό τοποθετείται στις εσωτερικές επιφάνειες του οικήματος, όπως είναι οι εσωτερικοί τοίχοι, οι οροφές και τα δάπεδα.

5_monosi.jpg

Η θερμομόνωση που εφαρμόζεται εσωτερικά είναι πιο εύκολη συγκριτικά με αυτή που γίνεται στο εξωτερικό χώρο καθώς δεν επεμβαίνει στην εξωτερική εμφάνιση της οικοδομής. 

Επιπλέον, δεν επηρεάζεται καθόλου η αρχιτεκτονική αισθητική ενός κτιρίου, ύστερα από την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης σε αντίθεση με την θερμομόνωση που πραγματοποιείται εξωτερικά. Υπάρχει μεγάλη γκάμα μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την θερμομόνωση στους εσωτερικούς χώρους του οικήματος. 

Επίσης η εσωτερική εφαρμογή κοστίζει λιγότερο από την εξωτερική. Αυτό συμβαίνει γιατί στη περίπτωση της εξωτερικής είναι αναγκαία πιο ακριβά υλικά που προστατεύουν την οικοδομή από τις ακραίες εξωτερικές συνθήκες. 

2._monosi.jpg

Συνεπώς, εάν σας αγχώνουν οι αυξημένες δαπάνες του οικογενειακού σας προϋπολογισμού, αξίζει να εμπιστευτείτε τους ειδικούς και να πραγματοποιήσετε θερμομόνωση ταράτσας και θερμοπρόσοψη στο οίκημα σας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε πολλά οφέλη από αυτή και η απόσβεση θα είναι σύντομη. 

πηγές: 

Μονώσεις Monotica - Μονώσεις ταρατσών 

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ 12242, GR 

τηλ. 2102381855 

https://www.monoseis-monotica.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ