Εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ


Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα (Αγ. Ανδρέου 12) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η οφειλόμενη στη μνήμη του Ερνέστου Τσίλλερ (100 χρόνια από το θάνατό του) Εκδήλωση με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα», που διοργάνωσε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.
Καθηλωτικη η εισήγηση της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός τέχνης, πρώην επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα: «Έρνεστ Τσίλλερ: από τη Σαξονία στην Ελλάδα». Μια συγκινητική αναδρομή, μιας και η εισηγήτρια
μελέτησε και εξέδωσε το έργο του Τσίλλερ (Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης, αναδρομική έκθεση 2009, δίγλωσση έκδοση του χειρογράφου των «Αναμνήσεων»). Αξιοσημείωτο, τα συγχαρητήρια προς την ΕΑΣ για την μοναδική αυτή πρωτοβουλία, σε αντιδιαστολή με τους κεντρικούς φορείς που διαθέτουν και τα αρχεία του!
Εμπεριστατωμενη η εισήγηση της
Μάρως Καρδαμίτση – Αδάμη, αρχιτέκτονας, ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα: «Η Πάτρα και ο Έρνεστ Τσίλλερ», που ανέγνωσε, λόγω απουσίας της για λόγους υγείας, ο παλαιός της φοιτητής Σταύρος Μαμαλούκος, σήμερα Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών.
Με πληρότητα και κατατοπιστικη η εισήγηση της Ευγενίας Γατοπούλου, αρχιτέκτονας, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Τσίλλερ και η νεοκλασική αρχιτεκτονική - η αντανάκλασή της στην Πάτρα».
Τέλος, διαφωτιστική η γενική εισήγηση του Γιάννη Πανταζόπουλου, αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, με θέμα: «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Σύγχρονο Αστικό Τοπίο και η δυναμική της», που λόγω απουσίας του ανέγνωσε η συντονίστρια της συζήτησης Ζέττα Ζάχου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο
Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου, Πρόεδρος Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών τονίζοντας ότι σκοπός αυτής είναι η συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για μια ποιοτικά βιώσιμη και ελκυστική πόλη.
Ο καθηγητής Σταύρος Μαμαλούκος, χαιρετησε εκ μέρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου
Τη συζήτηση συντόνισε η Ζέττα Ζάχου, σύμβουλος επικοινωνίας.
Ανάμεσα στο πλήθος των συμπολιτών μας και πλειάδας φοιτητών του Πανεπιστημιου, διακρίναμε τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Α. Καράβολα, το πρώην βουλευτή Κ Μάρκου, τον Αντιδήμαρχο Χ. Κορδά, τον περιφερειακο Σύμβουλο Λ. Σταυρουλόπουλο, τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων Β. Αϊβαλή και Π. Ψωμά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηριου Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκα, κ.α.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ που θα διαρκέσει ως την άνοιξη του 2024.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ινστιτούτου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, ενώ υποστηρίζεται από το «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ