Οι μηχανικοί «καταρρέουν»!..

Της Ολυμπίας Λόη*

 

Σε μια εποχή που ακόμα κυριαρχεί στη χώρα μας η φιλοσοφία «να εξασφαλίσουμε μία θεσούλα στο Δημόσιο», οι παραιτήσεις νεοδιόριστων Μηχανικών ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ, το ποσοστό του 50%!

Την ίδια ώρα, η υποστελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης προκαλεί τεράστια προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις τόσο σε ιδιωτικά έργα και επενδύσεις, όσο και σε δημόσια έργα.

Δυσλειτουργίες, τις συνέπειες των οποίων «εισπράττουν» οι ιδιώτες μηχανικοί κι εντέλει οι πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Τι φταίει, όμως γι’ αυτό το παράδοξο;

Η απάντηση είναι απλή: Όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί, παλιοί και νέοι, καλούνται να εργαστούν σε ένα «τοξικό» περιβάλλον ασκώντας παράλληλα καθήκοντα σε διαφορετικά τμήματα με διαφορετικές αρμοδιότητες και ευθύνες, που πολλές φορές μάλιστα, δεν τους αναλογούν, αλλά υποχρεώνονται από τους αιρετούς.

Επίσης, οι αποδοχές των μηχανικών στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά χαμηλές, δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε πάσης φύσεως Συμβούλια  (οι ιδιώτες μηχανικοί αποφεύγουν να συμμετέχουν λόγω των πενιχρών αποζημιώσεων) και παράλληλα, απογοητεύονται καθημερινά από την υποβάθμιση της επιστημονικής τους κατάρτισης και ικανότητας, αφού σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να λειτουργούν με όρους ψηφοθηρικούς κι όχι με επιστημονικά κριτήρια.

Από την άλλη, οι ιδιώτες μηχανικοί καλούνται να δραστηριοποιηθούν επίσης, σε ένα «τοξικό» περιβάλλον, έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τον ανταγωνισμό, παραλογισμούς ακόμη και «εφόδους» πολυεθνικών για τα λογισμικά προγράμματα που χρησιμοποιούν (το ζήσαμε πρόσφατα).

Μπροστά σε όλα αυτά, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: τι κάνει κεντρικά το ΤΕΕ για να προστατέψει τα μέλη του, ιδιώτες και δημοσίους υπάλληλους; Γιατί δεν αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα θέματα ώστε οι ιδιώτες να λειτουργούν νόμιμα; Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η πλατφόρμα e-Πολεοδομία που επιτρέπει στους φορείς του δημοσίου, τους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να πληροφορούνται τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.

Πολλά τα ερωτηματικά σε μια εποχή που η κρίση είναι υπαρκτή, που  οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και ΥΔΟΜ θα έπρεπε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον, τις Δημόσιες Υποδομές, την ασφάλεια των πολιτών και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Σε μια εποχή που οι ιδιώτες θα έπρεπε να λειτουργούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και να κάνουν δουλειά μηχανικού και όχι γραφιά, όπως σε όλες τις ευνομούμενες χώρες.  

Πως λοιπόν θα πείσουμε τους νέους επιστήμονες με γνώσεις και διάθεση προσφοράς να μείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους όταν εμείς οι ίδιοι τους… υποχρεώνουμε σε φυγή;

 

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός

Διαβάστε επίσης