Νίκος Σύφαντος: Η Πάτρα χρειάζεται κοινή λογική-Συνέντευξη του υπ. δημοτικού συμβούλου στο tempo24.news

Ο Νίκος Σύφαντος δεν χρειάζεται συστάσεις. Η αισθητή δημοσιογραφική του παρουσία στην περιοχή, μας τον συστήνει καθημερινά επί 33 ολόκληρα χρόνια! Δημοσιογραφία με συνέπεια, αιχμηρή όταν χρειάζεται και παρεμβατική όταν πολίτες αδικούνται. Ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα της κοινωνίας αλλά και της εικόνας της πόλης, μιας πόλης, που όπως λέει και ο ίδιος, διοικείται χωρίς κοινή λογική.

Μάχιμος δημοσιογράφος με μακροχρόνια παρουσία έχειο εργαστεί σχεδόμν σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Πάτρας. Διευθυντής σύνταξης του tempo24.news τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Σύφαντος θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Σβόλη, «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ». Συμμετοχή με αξιώσεις εφόσον και στην προηγούμενη συμμετοχή του «γεύτηκε» την αποδοχή των Πατρινών που τον εμπιστεύτηκαν.

 

Έχουν πρακτικό ενδιαφέρον όσα θέλει να αλλάξουν στην Πάτρα. Και προς αυτό αφοσιώνεται και ο ίδιος με τον αγώνα του και την είσοδο του στα δημοτικά πράγματα, διεκδικώντας την ψήφο μας.

Ο Νίκος Σύφαντος στην διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσής του πλαισιωμένος από τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Σβόλη, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ Πάτρας και πρώην βουλευτή Νίκο Παπαδημάτο

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Τι είναι αυτό που «τραβάει» έναν δημοσιογράφο στο ν' ασχοληθεί με τα κοινά στην πόλη; 
 

Μετά από 33 χρόνια μάχιμης δημοσιογραφίας, διαπιστώνεις μία εσωτερική συναισθηματική και ρεαλιστική λειτουργία η οποία είναι σαν να ενεργεί με χαρακτηριστικά κεκτημένης ταχύτητας. Όταν στη διάρκεια αυτής της επαγγελματικής διαδρομής έχεις συνομιλήσει με χιλιάδες συμπολίτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου, αναδεικνύοντας μία σειρά από σημαντικά ζητήματα της πόλης, αλλά και απλά καθημερινά προβλήματα, γίνεσαι κι εσύ αυτόματα ένα γρανάζι αυτής της διαδικασίας. Και σε κάποιο σημείο ανακτάς μια συσσωρευμένη ενέργεια η οποία σε οδηγεί στο δρόμο της προσφοράς. Είναι αυτό που με απλά λόγια λέμε ξέρω και θέλω να προσφέρω.

 

Και τι είναι αυτό που προσωπικά σε «τράβηξε» στον Κωνσταντίνο Σβόλη και όχι σε κάποιον άλλο υποψήφιο; Πιθανώς η ιδεολογική ταύτιση ή υπάρχει κάτι άλλο που έρχεται πάνω απ' αυτό;

Νομίζω πως πια δεν προέχουν οι ιδεολογικές ταυτίσεις στις δημοτικές εκλογές. Γνωρίζοντας χρόνια τον Κώστα Σβόλη, ξέροντας την επιστημονική και επαγγελματική του πορεία, αλλά πρωτίστως γνωρίζοντας το πείσμα και τη θέλησή του να βάζει στόχους ,και τα πετυχαίνει, εκτίμησα πως έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που όχι μόνο αρκούν αλλά και περισσεύουν για τις υψηλές απαιτήσεις του δημαρχιακού θώκου. Ένας άνθρωπος καταξιωμένος κοινωνικά και επαγγελματικά, αυτοδιοικητικός και χωρίς τριβές στην κοινωνία, είναι αυτός που μπορεί να συνθέσει και να δημιουργήσει. Η ιδεολογική προέλευση αποτελεί μεν έναν κρίκο επικοινωνίας, αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη για να υπάρξει «χημεία» με έναν άνθρωπο. Και όλα αυτά ο Κώστας Σβόλης τα διαθέτει.

 

- Δεν είναι η πρώτη φορά που είσαι υποψήφιος, και μάλιστα έχεις καταγράψει αξιοσημείωτη αποδοχή απ' τους συμπολίτες. Τι σημαίνει αυτό για σένα, κατ' αρχάς, αλλά και πού μπαίνει ο πήχης για τις προσεχείς εκλογές;

Ξεκάθαρα. Ο μόνος στόχος είναι η εκλογή του Κώστα Σβόλη ως Δημάρχου Πατρέων. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός στόχος για μένα. Προσωπικά εξηγώ στους συμπολίτες μου πως αν με κρίνουν ικανό να προσφέρω ας με εμπιστευτούν. Όπως είπα και πρόσφατα σε μία ομιλία μου, δεν είμαι ούτε θαυματοποιός, ούτε σωτήρας. Πιστεύω πως είμαι άνθρωπος της κοινής λογικής, η οποία δυστυχώς λείπει εδώ και πολλά χρόνια από τον Δήμο. Και η έλλειψή της είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια μεγάλων ευκαιριών για την πόλη, μετατρέποντάς την σε τόπο άγονης αντιπαράθεσης, και σκληρών κομματικών επιδιώξεων. Η ώρα της ανατροπής αυτής της ιδεοληπτικής και προσκολλημένης σε παλιές νοοτροπίες αντίληψης έφθασε. Και γι αυτό ζητώ τη στήριξη των συμπολιτών μου.

Οι εκλογές στον δήμο είναι... «κόμμα», είναι «πρόσωπο», είναι «ομάδα» ή είναι όλα μαζί;

Είναι απ΄ όλα. Όμως το στοίχημα είναι ο νέος Δήμαρχος να είναι μόνο για την  Πάτρα και τους δημότες της. Απαιτείται και να συνεργάζεται με την Κυβέρνηση, αλλά και να συγκρούεται για τα συμφέροντα της πόλης.

Άρα τα χαρακτηριστικά του θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην εκπέμπει μία διαρκή αρνητική διάθεση για την εξουσία, αλλά να συζητά μαζί της και να διεκδικεί. Άρα το μείζον σε σχέση με το ερώτημα είναι το πρόσωπο. Μην ξεχνάμε όμως πως για πολλούς η ιδεολογία είναι ταυτόσημη έννοια με την πορεία μιας πόλης. Άρα το σύνολο των ψηφοφόρων επιλέγει και πρόσωπο και κόμμα και ομάδα που χρειάζεται για να πετύχεις και να δουλέψεις.

 

- Μπαίνει ο ψηφοφόρος στο παραβάν. Τι πρέπει να έχει στο μυαλό του ως κριτήριο για να επιλέξει τι θα ψηφίσει;

Αυτόν που γνωρίζει την πόλη, τα προβλήματά της και έχει προτάσεις για την Πάτρα. Για μένα ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν θα πρέπει να συμμετέχει για να αποκτήσει κοινωνική καταξίωση. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω αυτή την ανάγκη. Πάντα έμπαινα μπροστά για το καλό των άλλων και αυτό οι άνθρωποι που με γνωρίζουν το ξέρουν καλά. Ας επιλέξουν λοιπόν οι συνδημότες μας ελεύθερα, αλλά ας σκεφτούν στο παραβάν πως η Πάτρα πρέπει να έχει στο τιμόνι της ανθρώπους που πορεύονται με το σύνολο και όχι με τον εαυτό τους.

 

Νίκο, πώς ονειρεύεσαι την Πάτρα; Τι δεν σ' αρέσει; Τι θ' άλλαζες; Τι νέο πρέπει να φτιαχτεί;

Ξεκινώ από τα απλά. Γεννήθηκα στην Πάτρα, μεγάλωσα, σπούδασα, ζω, εργάζομαι επί δεκαετίες και δημιούργησα οικογένεια σε αυτή την πόλη. Δεν την εγκατέλειψα ποτέ και καθημερινά κυκλοφορώ από τα Καμίνια μέχρι τον Ψαθόπυργο.

Θέλω να την δω ξανά όπως την αντίκρισα ως παιδί. Καθαρή και δημιουργική, πρωτοπόρα και δυναμική. Θέλω μία πόλη έξυπνη, χωρίς ιδεολογικές εξαρτήσεις και απαρχαιωμένα πρόσημα, μία πόλη πρότυπο που θα αξιοποιεί και θα αναπτύσσει τα πλεονεκτήματά της, μία Πάτρα που μπορεί να γίνει τουριστικό και οικονομικό κέντρο. Γι’ αυτή την πόλη θα δουλέψω και αυτή την Πάτρα ονειρεύομαι.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ