Πάτρα: Οι διεκδικήσεις των φοιτητών της Σχολής Μηχανικών

Σε ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Πάτρα) αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχει κάνει ο ΦΣ μας το τελευταίο διάστημα, σήμερα στις 23/2/23 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φοιτητών των τμημάτων της σχολής με την

πρόεδρο του τμήματος πολιτικών μηχανικών, ώστε να πάρουμε μια ξεκάθαρη απάντηση όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί με την μη αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Δεν μας δόθηκε καμία απάντηση, αφού ούτε τα ίδια τα τμήματα γνωρίζουν εάν, εν τέλη, θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Για άλλη μια φορά, καταλήξαμε στο ότι θα πρέπει να περιμένουμε το τμήμα να πάρει την πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ και να περάσει την αξιολόγηση από μια επταμελή επιτροπή, χωρίς όμως να γνωρίζουμε μέχρι πότε θα έχει γίνει αυτό.

Οι φοιτητές γνωρίζουμε ότι με ευθηνή τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, τα πτυχία μας βρίσκονται στον αέρα ενώ δεν προβλέπονται καν επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα όπως και στα υπόλοιπα τμήματα μηχανικών που πανεπιστημιοποιήθηκαν (πχ. ΠαΔα, ΔΠΘ κλπ.)

Την ίδια στιγμή έχουν ήδη βγει οι πρώτοι απόφοιτοι χωρίς να έχουν στα χέρια τους πτυχίο, παρά μόνο μια βεβαίωση σπουδών από τμήμα. Είναι απαράδεκτο όσοι φοιτούμε σε αυτές τις σχολές να εγκλωβιζόμαστε στην ανεργία, την ετεροαπασχοληση και την ανασφάλεια για το μέλλον μας!

 Όλοι εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειες μας ξοδεύουμε τόσα χρήματα για τις σπουδές μας, έχουμε κοπιάσει για χρόνια και τελικά παίρνουμε ένα πτυχίο που δεν κάνει ούτε για κορνίζα, καθώς τόσα χρόνια, από όταν “πανεπιστημιοποιηθήκαν” τα τμήματα μας, ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ούτε της ΝΔ σήμερα έκαναν τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις παρά τις υποσχέσεις! Όλα αυτά, ενώ ο σύλλογος μας δεν έχει μείνει αμέτοχος αφού έχουμε στείλει και επιστολή στην Υπουργό Παιδείας και είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ που μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ! Μάλιστα την ίδια στιγμή τα πτυχία των κολεγίων γίνονται δεκτά κανονικά με βάση τους νόμους για την ισοτίμησή τους, που ψήφισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ!

Εμείς από την μεριά μας απαντάμε ότι χορτάσαμε υποσχέσεις όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχουμε πλέον καμία αυταπάτη ότι μπορούμε να περιμένουμε και να ελπίζουμε τις υποσχέσεις τους, γιατί γνωρίζουμε και έχουμε πείρα σαν σχολή ότι μόνο μέσα από τον αγώνα στους φοιτητικούς συλλόγους καταφέραμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δεν μας χαρίζονται, γι’αυτο δεν σταματάμε και προχωράμε σε κινητοποίηση στον πρυτανη του ΠαΠελ και με τις απαντήσεις που θα πάρουμε θα προχωρήσουμε σε εκ νέου Γενική Συνέλευση.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα τα τμήματα της σχολής, η κοσμητεία, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας να δώσουν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις για την κατάσταση με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
  • Άμεσα να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των σχολών πανεπιστημιοποιημένων ΤΕΙ και να αναγνωριστούν σαν σχολές 5ετούς φοίτησης και Πολυτεχνικού επιπέδου με αντίστοιχα δικαιώματα.
  • Απαιτούμε να αναγνωριστούν άμεσα τα πτυχία όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και η δυνατότητα των αποφοίτων τους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
  • Άμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές, προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό και κατάλληλες αίθουσες ώστε να παίρνουμε την απαραίτητη γνώση Πολυτεχνικής σχολής.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ