Ελλείψεις φαρμάκων: Τα αποθέματα που διαθέτουν καλούνται να δηλώσουν οι φαρμακαποθήκες - Προειδοποίηση Πλεύρη

Ανάκληση αδειών σε περίπτωση που δεν το πράξουν

Τα αποθέματα φαρμάκων που διαθέτουν καλούνται να δηλώσουν με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, οι φαρμακαποθήκες μετά τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται στην αγορά και στα φαρμακεία

Ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Υπενθυμίζεται πως σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια (DEPON), αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα παρατηρούνται στα φαρμακεία εν μέσω τριδημίας (γρίπης, κορονοϊού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV) και σοβαρής έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων. Τα φαρμακεία μάλιστα, διαθέτουν με το «σταγονόμετρο» τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τα παιδιά.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα για τα παιδιά τους, τα οποία κατά εκατοντάδες υποφέρουν το τελευταίο διάστημα από πυρετό, βήχα, κακουχία εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, του κορονοϊού, αλλά και των άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια κατάσταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Η έλλειψη στα αντιπυρετικά σιρόπια, μάλιστα, χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από τους φαρμακοποιούς, ενώ όπως λένε οι ίδιοι, δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις συνταγές για αντιβιοτικά. Ταυτόχρονα έχουν εξαφανιστεί και τα παιδιατρικά αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη (περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση δραστικής ουσίας), με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία – τα οποία «βουλιάζουν» αυτήν την περίοδο από άρρωστα παιδιά – οι παιδίατροι να αναγκάζονται να δίνουν στους μικρούς ασθενείς αραιωμένα τα φάρμακα των ενηλίκων. Μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όμως, εξωνοσοκομειακά.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ