Δράσεις του Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυα Οικονομίας Πολιτισμός και Ευημερία Κοιν.Σ.Επ.

 

Το ταξίδι στον ψηφιακό κόσμο των μουσείων ξεκίνησε οριστικά αμέσως μετα την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Φορέα Κ.ΑΛ.Ο. Culture and Prosperity sce και της MUSEOTEK ΑΕ. Τα δυο Μέρη συμφωνούν και αποδέχονται ένα πλαίσιο κανόνων οι οποίοι συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία και αγαστή συνεργασία για την ανάπτυξη, προώθηση, προβολή και διεξαγωγή Προγραμμάτων μέσω της Πλατφόρμας, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη, προώθηση και επέκταση των δραστηριοτήτων τους εκατέρωθεν.
 
Πρόκειται για μια καινοτόμα ψηφιακή́ πλατφόρμα και εφαρμογή́ που επιτρέπει την εξ αποστάσεως και σε πραγματικό́ χρόνο περιήγηση Σχολείων σε Μουσεία και Χώρους Πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Από το Μουσείο, ο έμπειρος επιμελητής / μουσειοπαιδαγωγός μεταφέρει εικόνες και γνώσεις στη σχολική αίθουσα μέσα από μια ζωντανή, δυναμική και εξατομικευμένη επικοινωνία με τους μαθητές. Από το Σχολείο, οι μαθητές απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, σενάρια περιήγησης με πλούσιο οπτικοακουστικό́ υλικό́ και συναρπαστικές εικαστικές δράσεις.
 
Η Culture and Prosperity sce εγκαινιάζει την νέα συνεργασία και μέσω αυτής διαμορφώνει μια ένα στρατηγική κατεύθυνση, επεκτείνοντας τον κύκλο συνεργασιών και υπηρεσιών στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με δυνατότητες αξιοποίησης ενός ιδιαίτερου κομματιού που αφορά την διαχείριση και λειτουργία των Μουσείων, των εκθεσιακών χώρων και κάθε άλλης μορφής μαζικής προσέλευσης του κοινού. Επιπρόσθετα προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες εκκίνησης όπως: αγορά εξοπλισμού, παροχή internet, κόστος /εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σημείο παρουσίασης κα, από την διοίκηση του φορέα έχει προβλεφθεί η διάθεση δομών: ΜουσικόΕργαστήρι και Central Knowledge Transferer HUB ως σημείο υλοποίησης. Επιπλέον η Culture and Prosperity sce ως συντονιστής εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών» ξεκινάει έναν κύκλο εργασιών (workshops) με τοπικούς παράγοντες και φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι ενέργειες σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαμορφώνονται μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και αξιολόγησης σε συνεργασία με τα στελέχη της Museotek αφού ο κύριος αποδέκτης ενδεικτικά μπορεί να είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (Ιδιωτικά και Δημόσια ΚΔΑΠ) Σχολεία (Ιδιωτικά και Δημόσια) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Ελληνόφωνα).
 
 Το 1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φορέα Κ.ΑΛ.Ο. Culture and Prosperity sce έχει τίτλο: “ Μικροί ρεμπέτες ταξιδεύουν στο χρόνο”
 
Σύντομη Περιγραφή
 
Ιστορική αναδρομή και παρουσίαση των μουσικών οργάνων που αποτελούν τη Ρεμπέτικη Ορχήστρα. Η αναδρομή βασίζεται στην εξελικτική πορεία των πρώτων αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων που υπήρξαν πρόγονοι της Ρεμπέτικης Κομπανίας. Όλη η παρουσίαση διαδραματίζεται γύρω από μια εικονική ανακάλυψη που καλούνται να κάνουν οι μαθητές σε συνεργασία με την εισηγήτρια Μουσικοπαιδαγωγό και να καταφέρουν στο τέλος να μπουν στο ρόλο της δικής τους Ρεμπέτικης κομπανίας. Με ευχάριστο τρόπο, φαντασία και έντονη διάδραση, οι μαθητές θα ταξιδέψουν στο χρόνο με στόχο την απόκτηση γνώσεων και μουσικών ερεθισμάτων γύρω από την ελληνική μουσική παράδοση.
 
 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδέεται με το μάθημα της Μουσικής στα κεφάλαια:
 

  Α’ Δημοτικού κεφ.4 (Παίζουμε με την φωνή μας…Καραγκιόζη)
  Β’ Δημοτικού κεφ.18 (Χορεύω στον ρυθμό σου – Παραδοσιακά όργανα και ρυθμοί)
  Γ’ Δημοτικού κεφ.2 (Ηχόχρωμα – Κατηγοριοποίηση μουσικών οργάνων)
  Δ’ Δημοτικού κεφ.18 (Μια διαφορετική ορχήστρα), και κεφ.22 (Γνωρίζοντας τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα)

 
Διάρκεια: 1 ώρα
Ηλικίες: Κατάλληλο για μαθητές από 6 μέχρι 9 ετών
Γλώσσα: Ελληνική
Απευθύνεται στις τάξεις: Α' Δημοτικού, Β' Δημοτικού, Γ' Δημοτικού, Δ' Δημοτικού
 
Σημείωση: Το πρόγραμμα προσφέρεται ανά σχολική τάξη μέγιστου πλήθους 30 μαθητών
 
Link: https://museotek.net/event/mikroi-rebetes-taxidevoun-sto-chrono/?fbclid=...

Διαβάστε επίσης