Πόσο μοιάζει ο κορονοϊός με την εποχική γρίπη

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα - Ποιες οι διαφορές

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει πανικό παγκοσμίως και τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονται καθημερινά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά και τα μέτρα προστασίας που μπορεί κάποιος να λάβει, δίνοντας έμφαση στις ομοιότητες που μπορεί να έχει ο κορονοϊός με μία απλή γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός του 2019 ανήκει στην κατηγορία των ιών που προκαλούν τα κρυώματα. Τα συμπτώματα που έχει κάποιος αν έχει προσβληθεί είναι τα εξής: βήχας, πυρετός και αναπνευστική δυσχέρεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατ' αρχάς δύσκολο να τα ξεχωρίσει κάποιος από ένα κοινό κρυολόγημα.

Το χαρακτηριστικό του νέου κορονοϊού είναι ότι δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

πνευμονία
γαστρεντερικά προβλήματα (εμετούς και διάρροιες)
νεφρική ανεπάρκεια.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια από την ομιλία, βήχα ή φτάρνισμα και τα συμπτώματα συνήθως είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο και συστήνονται κυρίως μέτρα προφυλακτικά, όπως η τήρηση κανόνων υγιεινής.

Ποιες οι ομοιότητες

Ο νέος κορονοϊός έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 500 θανάτους στην Κίνα, αριθμός που είναι μικρότερος από τα θύματα της γρίπης. Χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ η γρίπη έχει προκαλέσει φέτος τον χειμώνα περισσότερους από 10.000 θανάτους.

Ωστόσο λίγα ξέρουμε ακόμη για τον νέο ιό. Το σίγουρο είναι ότι την άνοιξη τα κρούσματα γρίπης θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί για τον κορονοϊό, όπως αναφέρει το livescience.com.

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, αυτές είναι οι ομοιότητες του ιού με τη γρίπη:

Και οι δύο εποχιακοί ιοί είναι μεταδοτικοί και προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις
Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, μυικούς πόνους, πονοκεφάλους, ερεθισμένη μύτη, κόπωση και μερικές φορές εμετούς και διάρροια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και όσοι νοσούν, αναρρώνουν μέσα σε λιγότερο από 2 βδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία.

Στην περίπτωση του κορονοϊού μόνο 5% των ασθενών εμφάνισαν ερεθισμένη μύτη και το 1-2% ανέφεραν διάρροια, ναυτία και εμετούς.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα λιγότερο τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι τα εξής:

Συσσώρευση φλεγμάτων
Πονοκέφαλος
Αιμοπτύσεις
Διάρροια

Καθώς ο νέος κορονοϊός επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό, οι περισσότεροι που έχουν προσβληθεί εμφανίζουν ξερό βήχα, δύσπνοια ή πνευμονία αλλά όχι ερεθισμένο λαιμό. Κάποιοι αρχικά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ο ιός άλλωστε έχει περίοδο επώασης 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διάκριση μεταξύ των ιών που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στη συμπτωματολογία.

Αντιθέτως με την εποχική γρίπη για την οποία υπάρχει εμβόλιο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη με τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση με την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, καλό είναι ο ασθενής να συμβουλεύεται γιατρό.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ