Βιομηχανικά λιπαντικά: Οι νέες εξελίξεις που τα κάνουν βιώσιμα

Τι καταφέρνουν τα βιομηχανικά λιπαντικά

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στα βιομηχανικά λιπαντικά να λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, η διάρκεια ζωής του κινητήρα κάθε μηχανήματος περνάει στο επόμενο επίπεδο. Είτε μιλάμε για αυτοκίνητα είτε για κομπρέσορες είτε για κάθε βιομηχανική εφαρμογή τα βιομηχανικά λιπαντικά πλέον διασφαλίζουν τη λίπανση, την αποδοτικότητα σε όρους βιωσιμότητας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι καταφέρνουν τα βιομηχανικά λιπαντικά

Η σημασία που έχουν τα βιομηχανικά λιπαντικά σε όλων των ειδών τα μηχανήματα είναι ζωτική. Ο ρόλος τους εκτείνεται σε ένα εύρος λειτουργιών ξεκινώντας από τη μείωση της φθοράς μέσω της τριβής μεταξύ των κινούμενων μερών του κινητήρα, της μετάδοσης και των άλλων μηχανικών μερών. 

Παρέχοντας ένα προστατευτικό στρώμα μεταξύ των κινούμενων μερών τα λιπαντικά περιορίζουν την έκλυση θερμότητας και εμποδίζουν την υπερβολική φθορά. Έτσι επεκτείνεται η διάρκεια ζωής χρήσιμων μερών κάθε κινητήρα. Επιπρόσθετα η λίπανση βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμων μειώνοντας τις ενεργειακές απώλειες εξαιτίας της τριβής. 

Εν ολίγοις η λίπανση είναι ο σιωπηλός ήρωας, που διασφαλίζει τη μακροζωία, την αξιοπιστία και τη βέλτιστη λειτουργία των κινητήρων. 

Η εξέλιξη στην τεχνολογία των λιπαντικών

Μεγάλα βήματα έχουν σημειωθεί ως τώρα στην τεχνολογία των λιπαντικών. Οι πρώτες βελτιώσεις που ξεκίνησαν αφορούσαν στην επεξεργασία των συμβατικών λιπαντικών. Αυτά τα εργαστηριακά λιπαντικά πρόσφεραν πληθώρα πλεονεκτημάτων από τη μείωση της τριβής μέχρι και την ενισχυμένη προστασία. Πάμε να δούμε μερικά τέτοια επιτεύγματα στα λιπαντικά.

1. Έξυπνα λιπαντικά αυτοκινήτων

Τα έξυπνα λιπαντικά αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της λίπανσης ενσωματώνοντας τη δύναμη του IoT (Internet of Things). Εύλογα θα απορήσει κανείς τι σχέση μπορεί να έχει το ΙοΤ με τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου. 

Χάρη στα σύγχρονα έξυπνα συστήματα λίπανσης είναι εφικτή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση σημαντικών μερών του κινητήρα και λοιπών μηχανικών συστημάτων. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες και αξιολόγηση της κατάστασης, της φθοράς και της θερμοκρασίας του λιπαντικού παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των κινούμενων μερών του κινητήρα.

Σαν αποτέλεσμα πιθανές ζημίες μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα αποφεύγοντας κοστοβόρες επιδιορθώσεις. Διασφαλίζοντας, ότι η λίπανση είναι σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε κινητήρα ξεχωριστά, επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Με λίγα λόγια το ΙοΤ στα λιπαντικά αυτοκινήτων φέρνει την επανάσταση στη συντήρηση αυτοκινήτων καθιστώντας τα πιο αξιόπιστα και πιο αποδοτικά. 

2. Βιοδιασπώμενα λιπαντικά αυτοκινήτων 

Σε απάντηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες στην αυτοκινητοβιομηχανία τα βιοδιασπώμενα λιπαντικά αυτοκινήτων αναδύθηκαν σαν μια αξιέπαινη λύση. Και μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τα λιπαντικά είναι η απόρριψή τους, καθώς συχνά περιέχουν μη βιοδιασπώμενα συστατικά. 

Από την άλλη πλευρά η σύνθεση των βιοδιασπώμενων λιπαντικών είναι συνειδητά δημιουργημένα, ώστε να είναι οικολογικά. Αυτές οι φόρμουλες προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές συνθετικά, βιοδιασπώμενα λάδια βάσης κάνοντάς τα λιγότερο επικίνδυνα για το περιβάλλον κατά την παραγωγή και την αποκομιδή.

Βιοδιασπώμενα λάδια αυτοκινήτου για περιορισμένη περιβαλλοντική ρύπανση

Τα οφέλη από τα βιοδιασπώμενα λάδια αυτοκινήτου εκτείνονται και στον μειωμένο οικολογικό αντίκτυπο, καθώς διασπώνται εύκολα σε φυσικά περιβάλλοντα. Έτσι περιορίζεται η ρύπανση νερού και αέρα. 

Αυτή η πράσινη προσέγγιση όχι μόνο συμβαδίζει με τη δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για ηθικά σωστές πρακτικές απέναντι στο περιβάλλον, αλλά στηρίζει και ένα πιο καθαρό, βιώσιμο μέλλον για τα αυτοκίνητα. Έτσι τα βιοδιασπώμενα λάδια αυτοκινήτου είναι πιο σωστή επιλογή για οικολογικά συνειδητούς καταναλωτές και κατασκευαστές μαζί.

3. Λάδια αυτοκινήτου για ηλεκτρικά οχήματα

Τα ηλεκτρικά οχήματα ως γνωστόν παράγουν λιγότερη θερμότητα κατά τη λειτουργία τους συγκριτικά με τα εσωτερικής καύσης. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει, ότι χρειάζονται διαφορετικά λάδια αυτοκινήτου. 

Κατ’ επέκταση τα υψηλής θερμοκρασίας γράσα είναι μια τέτοια καινοτομία, που σχεδιάστηκε για να δρα ενάντια στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έτσι διασφαλίζεται η προστασία των κινούμενων μερών από την φθορά και την τριβή. 

Επίσης η επέκταση της ζωής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι καίριας σημασίας στη συνολική απόδοση αλλά και σε επίπεδο κατανάλωσης καυσίμων. Ως γνωστόν η λίπανση έχει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της τριβής και την απώλεια ενέργειας στο σύστημα κίνησης. 

Έτσι επεκτείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα όμως η τεχνολογία αυτή καθιστά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο ελκυστικά από οικολογικής πλευράς και στους καταναλωτές.

Το μέλλον και οι τάσεις στα λιπαντικά 

Είτε μιλάμε για λιπαντικά αυτοκινήτων είτε για λιπαντικά αεροσυμπιεστών οι προσδοκίες για το μέλλον της λίπανσης είναι υψηλές. Αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις από σκοπιάς χρήσης της νανοτεχνολογίας στα λιπαντικά, αλλά και επιπλέον δράσεις για δημιουργία οικολογικών και βιοδιασπώμενων λιπαντικών. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν τους προπομπούς για πιο αποδοτικά και αξιόπιστα οχήματα. 


Image by Freepik

Διαβάστε επίσης