Δίκη για το Μάτι: Μάχη με τον χρόνο για να μην παραγραφούν τα αδικήματα - Απηλλάγη από τα καθήκοντά της η Πρόεδρος για την καθαρογραφή της απόφασης

Με την παρέμβασή της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητά τη διερεύνηση της πιθανότητας έφεσης κατα του περιεχομένου της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι.

Ουσιαστικά, αναδεικνύει πως κάτι πήγε ξεκάθαρα λάθος με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Δεν είναι όμως μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γιατί δεν είναι κοινή γνώμη τα θύματα, αλλά για την αναλογικότητα των ποινών, την αντιστοιχία που οφείλουν να έχουμε με το μέγεθος της τραγωδίας. Αυτό λοιπόν ζητά η κ. Αδειλίνη να διερευνηθεί, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως υπήρχε η δυνατότητα να οδηγηθούν κάποιοι στη φυλακή αλλά αυτό δεν έγινε. Απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να υπάρχει η ποινή βάσης για κάθε ανθρωποκτονία να ήταν πάνω από τρία χρόνια.

Η κ. Αδειλίνη θέτει στο μικροσκόπιο και τις αθωώσεις των 15 κατηγορουμένων αλλά και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που αναγνωρίστηκε στους 4 εκ των καταδικασθέντων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ένας από αυτούς, πριν από λίγες ημέρες είχε ήδη καταδικαστεί με την κατηγορία ότι είχε δώσει πλαστά στοιχεία στις καταγραφές που έγιναν στο λογισμικό, αναφορικά με τη θέση και την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σήμερα πάντως το θέμα κυριαρχούσε στις συζητήσεις στον Άρειο Πάγο και το Εφετείο από δικαστές και εισαγγελείς που δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους.

Εάν πάντως όλα πάνε γρήγορα, και καθαρογραφεί η απόφαση άμεσα και προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, θα είναι στοίχημα να προλάβουμε την παραγραφή, τον Ιούλιο του 2026. Ιδιαίτερα αν καθίσουν πάλι στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι. Υπενθυμίζεται πως αυτή η δίκη κράτησε ενάμιση χρόνο.

Υπο το φόβο της παραγραφής των αδικημάτων των καταδικασθέντων, μετά από παρέμβαση της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η πρόεδρος της δίκης απηλλάγη από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της, με στόχο έως τέλος Μαίου να έχει ολοκληρώσει την καθαρογραφή της απόφασης.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης