Π. Μαρινάκης: Με την επιστολική ψήφο ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία

«Μια μεγάλη αλλαγή έγινε πράξη και ήρθε η ώρα για να μείνει»

«Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία καταχώρησης αιτήσεων από εκλογείς που μένουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Ο τελικός αριθμός εγγεγραμμένων είναι 202.556 από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 280% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Η συντριπτική τους πλειοψηφία όπως αναμενόταν είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εκλογές του Ιουνίου, Παπούα-Ν. Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν σε αυτές τις χώρες, εάν δεν είχε θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αν δεν ταξίδευαν στην Ελλάδα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες που σημείωσαν το μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών είναι η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

«Μια μεγάλη αλλαγή έγινε πράξη και ήρθε η ώρα για να μείνει», τόνισε. «Με την επιστολική ψήφο δίνουμε περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στους πολίτες και ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία», τόνισε.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης