Κατοικίδιο: Ποιο είναι το λάθος στην καθημερινή φροντίδα που θέτει σε κίνδυνο και τη δική σας υγεία

Λατρεύετε το κατοικίδιο σας και θέλετε να του δείχνετε την αγάπη σας. Πρέπει να φροντίζετε την υγεία του, τη σωστή διατροφή του, την ενυδάτωσή του και φυσικά την καθαριότητά του. Ποιο είναι το λάθος στον καθαρισμό των κατοικίδιων ζώων που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας τόσο στο ζώο σας όσο και σε εσάς τους ίδιους.

Σίγουρα θέλετε το κατοικίδιό σας καθαρό και υγιές. Εξάλλου τα καθαρά κατοικίδια είναι πιο χαρούμενα, πιο παιχνιδιάρικα και πιο υγιή. Για να μην του χαλάτε τη διάθεση και να μην θέτετε σε κίνδυνο την υγεία του, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν το φροντίζετε.

Οι ειδικοί εκπέμπουν SOS για μία κακή συνήθεια που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της φροντίδας των κατοικίδιών τους και η οποία μπορεί να αποτελέσει πραγματική απειλή.

Η κακή συνήθεια που σχετίζεται με το κατοικίδιο και μπορεί να σας βλάψει

Και ποια είναι αυτή η κακή συνήθεια; Η παραμέληση του τακτικού καθαρισμού του μπολ φαγητού και νερού του κατοικίδιού σας.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, εσείς θα τρώγατε από το ίδιο πιάτο 10 μέρες χωρίς να το πλύνετε; Φυσικά και όχι. Οπότε σκεφτείτε σε τι κίνδυνο βάζετε τον σκύλο ή τη γάτα σας αν τρώνε από βρώμικο μπολ.

Τα μπολ φαγητού και νερού των κατοικίδιων ζώων αναπτύσσουν βακτήρια και μύκητες που μπορεί να αρρωστήσουν τα αγαπημένα σας ζώα. Γι’ αυτό τα μπολ πρέπει να πλένονται σωστά σε καθημερινή βάση.

Στο μεταξύ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παραμέληση του τακτικού πλυσίματος του μπολ με το φαγητό του σκύλου σας θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο την υγεία του, αλλά και τη δική σας.

Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία

Έρευνα που διεξήχθη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ρίχνει φως στις συνήθειες υγιεινής των ιδιοκτητών σκύλων και στις ανησυχητικές επιπτώσεις των βρώμικων πιάτων τροφής σκύλων τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ιδιοκτήτες τους.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 417 ιδιοκτήτες σκύλων, αποκαλύπτει ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα πλυσίματος των μπολ των σκύλων.

Μόνο το 12% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι πλένουν το πιάτο του σκύλου τους καθημερινά, ενώ το 22% το καθάριζε μία φορά την εβδομάδα και ένα άλλο 18% παραδέχτηκε ότι το πλένει κάθε τρεις μήνες ή καθόλου.

Αν δεν τα μπολ φαγητού δεν πλένονται καθημερινά, ευνοείται η ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας και της λιστέριας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία τόσο των κατοικίδιων ζώων όσο και των ιδιοκτητών τους.

Η σαλμονέλα και η λιστέρια είναι γνωστά παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων στον άνθρωπο, όπως διάρροια, πυρετό, κράμπες στο στομάχι και ναυτία.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ανησυχητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την αποθήκευση και την προετοιμασία των τροφίμων.

Το 43% των συμμετεχόντων αποθήκευαν την τροφή σκύλων σε απόσταση 1,5 μέτρου από την ανθρώπινη τροφή, ενώ το 34% δεν έπλεναν τα χέρια τους μετά το τάισμα των σκύλων τους και το 33% ετοίμαζαν την τροφή σκύλων σε επιφάνειες που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «η έκθεση σε μολυσμένη τροφή σκύλου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των σκύλων και των ανθρώπων. Για παράδειγμα, έχουν σημειωθεί πολλαπλά κρούσματα ανθρώπων και σκύλων που αρρώστησαν μετά από έκθεση σε τροφές σκύλων μολυσμένες με παθογόνα βακτήρια. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να ενισχύονται σε νοικοκυριά με παιδιά ή/και ανοσοκατασταλμένα άτομα».

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να πλένετε καθημερινά τα μπολ φαγητού των κατοικίδιών σας με σαπούνι. Το απλό ξέπλυμα με νερό δεν προσφέρει καμία προστασία. Πρέπει να σαπουνίζετε τα μπολ και έπειτα να τα ξεπλένετε πολύ καλά ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα από το καθαριστικό που μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι του ζώου σας.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης