Η αφρικανική σκόνη "σκεπάζει" τη χώρα - Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, μέχρι πότε θα διαρκέσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης εντοπίζονται στην Αττική, "πνίγεται" η Κρήτη, «σκεπασμένη» η Πελοπόννησος.

Η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης άπλωσε αποπνικτικό πέπλο πάνω από τη χώρα, προκαλώντας δυσφορία σε αρκετούς πολίτες.

Η εικόνα από ψηλά αποκαλυπτική. Η Αττική για άλλη μία φορά έχει εξαφανιστεί.

Το «κύμα» της αφρικανικής σκόνης από νωρίς το πρωί έχει σκεπάσει ολόκληρο τον Αττικό ουρανό. Από τον λόφο του Λυκαβηττού με δυσκολία μπορεί κανείς τα νότια προάστια ενώ η θάλασσα χάνεται μέσα στο νέφος της σκόνης.

Το Σύνταγμα θυμίζει για άλλη μία φορά μέσα στο τελευταίο δίμηνο κεντρικό σημείο πόλης αφρικανικής ηπείρου.

Ιατρικές συστάσεις για την αφρικανική σκόνη

Οι υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης έκανε αρκετούς πολίτες να επιστρατεύσουν για άλλη μία φορά τις μάσκες υψηλής προστασίας.

Αφρικανική σκόνη, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία δημιουργούν ένα εκρηκτικό δείγμα. Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας συστήνεται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην Κρήτη αλλά και σε όσες περιοχές επικρατεί το φαινόμενο, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Ο Δημήτρης Γράσσος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος συμβούλευσε:

“Να μην υπάρχει άθληση και αν πρέπει οπωσδήποτε να κυκλοφορήσουμε τότε θα πρέπει να φοράμε την μάσκα, οι επιπτώσεις τα σωματίδια μπορεί να συμβάλλουν σε μία φλεγμονή, σε οξυδωτικό στρες, μία αγγειοσυστολή και να αυξήσει καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμα και ατόμων, τα οποία δεν είναι ευάλωτα».

«Βράζει» η Κρήτη

Η αφρικανική σκόνη θα παραμείνει στην χώρα μας μέχρι την Τρίτη και θα επηρεαστούν περισσότερο η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων, αλλά και η Κρήτη, όπου και σήμερα σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Σε Ποτάμους Λασιθίου και Γόρτυνα Ηρακλείου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, ενώ σε Πλώρα και Πυράθι Ηρακλείου τούς προσέγγισε.

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές

Το εκρηκτικό κοκτέιλ καύσωνα, ανομβρίας και ξηρασίας φέρνει ένα παρατεταμένο καλοκαίρι 11 μηνών, που εντείνει την επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ανέφερε:

«Είχαμε ένα άνυδρο χειμώνα θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος, το έχω πει και το έχω δηλώσει ειλικρινώς. Η δουλειά δεν ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει αλλά πως προετοιμάζει την πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις για αυτή τη προσπάθεια».

Σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα, η πυρκαγιά εξ αμελείας δεν είναι πια πλημμέλημα αλλά κακούργημα και επισείει ποινές από 10 έως 20 έτη κάθειρξης και πρόστιμο μέχρι 200.000 ευρώ.

Μέχρι την Τετάρτη το «εκρηκτικό» κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών

Ως και την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα επικρατήσουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή και σκόνη από την Αφρική. Αυξημένη θα είναι η ποσότητα σκόνης κυρίως στα δυτικά και στα νότια.

Μάλιστα, κατά διαστήματα αναμένονται αραιές νεφώσεις και τοπικές λασποβροχές.

 

 

Η Πάτρα “πνίγεται” στην αφρικανική σκόνη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)