Μαγειρίτσα: Η πιο υγιεινή και νόστιμη συνταγή

Υπάρχουν μυστικά στην παρασκευή της μαγειρίτσας που μπορούν να την κάνουν πολύ πιο υγιεινή και διαιτητική.

Η  μαγειρίτσα είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις όμορφες παραδόσεις του Πάσχα. Σε γενικές γραμμές είναι ένα βαρύ φαγητό, ειδικά εάν το φάμε αργά το βράδυ, μετά την Ανάσταση και ενώ έχει προηγηθεί νηστεία.

Στην παραδοσιακή συνταγή, 100 γραμμάρια  μαγειρίτσας περιέχουν:

200 θερμίδες
15  γρ. πρωτεΐνες
14 γρ. ολικά λιπίδια
188 mg χοληστερόλη
5 γρ. υδατάνθρακες

Ένας χρυσός κανόνας για το βράδυ της Ανάστασης είναι να μην φάμε μαζί με την μαγειρίτσα και τα υπόλοιπα εδέσματα του τραπεζιού. Αυγά τσουρέκια και άλλες Πασχαλινές λιχουδιές μπορούμε να απολαύσουμε τις επόμενες ημέρες.

Με αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να απολαύσουμε με μέτρο την μαγειρίτσα ,ειδικά εάν έχουμε φροντίσει να την μαγειρέψουμε με μια πιο διαιτητική εκδοχή.

Πώς μπορεί η μαγειρίτσα να γίνει πιο υγιεινή και διαιτητική ;

Η Άννα Παπαγεωργίου PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών ,εξηγεί ότι υπάρχουν 3 μυστικά στην παρασκευή του φαγητού που μπορούν να το κάνουν πολύ πιο υγιεινό και light.

Eιδικότερα, η συμβουλή της κ. Παπαγεωργίου για μια πιο διαιτητική εκδοχή της μαγειρίτσας είναι :

Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα του λαδιού, μην το σοτάρετε στην αρχή αλλά προσθέστε το ωμό στο τέλος.
Αποφύγετε την χρήση του αλευριού και του κορν φλάουερ.
Αντί για τους κρόκους των αυγών χρησιμοποιήστε 2-3 κουταλιές της σούπας πουρέ σε σκόνη για το αυγολέμονο.

Νόστιμη και υγιεινή συνταγή για μαγειρίτσα

Ας δούμε τη συνταγή για μια υγιεινή και νόστιμη μαγειρίτσα σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργίου :

Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια πολύ καλά πλυμένη
2-3 μαρούλια πλυμένα και κομμένα
1-2 ξερά κρεμμύδια και 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100γρ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 μέτριο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί για το σβήσιμο

Για το αυγολέμονο

4-5 αυγά
3-4 λεμόνια στημένα
1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2-3 κύβους ζωμό λαχανικών ή κότας
Αλάτι και πιπέρι προστίθενται στο τέλος

Τρόπος παρασκευής

Σε δυο διαφορετικές κατσαρόλες με νερό που βράζει, ζεματάμε στη μια την συκωταριά εως ότου πάρει 2-3 καλές βράσεις και στην άλλη κατσαρόλα ζεματάμε το μαρούλι για ένα λεπτό περίπου, το οποίο καλό θα ήταν να κοπεί σε φαρδιές λωρίδες.

Στραγγίζουμε την συκωταριά, την κρυώνουμε με κρύο νερό και την κόβουμε σε κυβάκια. Στραγγίζουμε και κρυώνουμε και το μαρούλι.

Σε μια κατσαρόλα αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει ελαφρώς και σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι μαζί με τα κυβάκια της συκωταριάς. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Μόλις αρχίσει να κολλάει στο πάτο της κατσαρόλας σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό της επιλογής μας και νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την συκωταριά να βράσει.

Όταν βράσει, προσθέτουμε το μαρούλι, το αφήνουμε να βράσει για λίγο με την μαγειρίτσα και στην συνέχεια αυγοκόβουμε.

Αυγόκομμα

Σε ένα μπολ βάζουμε μόνο τους κρόκους των αυγών, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουερ ανακατεύοντας με σύρμα κουζίνας και προσθέτοντας σιγά σιγά ζουμί από την μαγειρίτσα έως ότου το αυγολέμονο πάρει πολύ καλή θερμοκρασία από το ζουμί που προσθέτουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με την μαγειρίτσα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την αρέσκειά μας.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ