Αυξάνονται οι αιτήσεις για τα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης

Τα 100 με 125 φτάνουν τα αιτήματα κάθε βδομάδα στην υπηρεσία ασύλου

Μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των προσφύγων για ένταξη στα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, παρατηρείται στο γραφείο ασύλου Θεσσαλονίκης όπου διεκπεραιώνονται 100 με 125 αιτήματα εβδομαδιαίως.

«Η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος ξεκίνησε από τις αρχές Μάρτη και αφορά πρόσφυγες που προέρχονται κατά 90% από τη Συρία και κατά 10% από το Ιράκ. Όλοι τους, βρίσκονται είτε στην Ειδομένη είτε σε στρατόπεδα προσωρινής διαμονής προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του περιφερειακού γραφείου Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Μουρμουρή.

Οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού μέσω skype το οποίο προσδιορίζεται μετά από 2-3 βδομάδες. Οι κλήσεις δε, πρέπει να γίνονται, για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 3.00-4.00 το μεσημέρι και για την οικογενειακή επανένωση, μόνο Πέμπτη 9.00-10.00 το πρωί.

«Καθιερώσαμε συγκεκριμένες ώρες γιατί όλες οι κλήσεις skype πρέπει να γίνονται παρουσία διερμηνέα. Αν δούμε ότι αυξάνονται κατά πολύ, θα βρούμε άλλους τρόπους επικοινωνίας», ανέφερε η κ. Μουρμουρή προσθέτοντας ότι μετά τον χρονικό προσδιορισμό της συνάντησης, οι πρόσφυγες καλούνται, εντός 3 ημερών, να προσέλθουν στο γραφείο και να παραλάβουν το ατομικό δελτίο αιτούντος, με όλα τα στοιχεία τους.

«Στη συνάντηση τους ενημερώνουμε ότι ίσως χρειαστεί να παραμείνουν έως 2 επιπλέον μήνες στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης ενώ για την πορεία της αίτησής τους μπορούν να πληροφορούνται από την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη» διευκρίνισε.